Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Шествие, празник пред Националната библиотека, концерт пред Народния театър

Локации на тържествата за 24 май в София

Официалното тържество пред Националната библиотека ще бъде в 11 ч. Снимка: Михаела Катеринска/БГНЕС - Шествие, празник пред Националната библиотека, концерт пред Народния театър

Официалното тържество пред Националната библиотека ще бъде в 11 ч. Снимка: Михаела Катеринска/БГНЕС

Празничен концерт пред Народния театър в София ще отбележи за 12-а поредна година Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 24 май, съобщиха организаторите от Столична община.

Традиционно 24 май ще бъде празнуван в София с шествие, официални приветствия и концерт.

В 10 ч. утре учениците от столичните училища, техни оркестри, състави и ансамбли ще започнат да заемат местата си пред сградата на Министерство на образованието и науката за тържественото шествие. В 10,30 ч., предвождано от Гвардейския духов оркестър, възпитаниците на Софийската духовна семинария и официалните лица, шествието ще се отправи към Националната библиотека. По пътя към него ще се присъедини ръководството на Българската академия на науките, народни представители и академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

В 11 ч. ще се състои тържествен водосвет, след което хорът на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ ще изпълни пред паметника на светите братя Кирил и Методий техния тропар, последван от слово за празника.

От 12 ч. пред Народния театър „Иван Вазов“ за 12-а поредна година Регионалното управление на образованието в София-град организира своя празничен концерт, посветен на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност. В концерта ще участват стотици деца и ученици от столичните образователни институции, които са подготвили богата и разнообразна програма.

По време на концерта ще бъдат връчени почетните отличия „Неофит Рилски“ на педагогическите специалисти от столичната образователна система, с които министърът на образованието и науката ги удостоява за професионалните им постижения, както и наградите на Регионалното управление на образованието в София-град за принос и заслуги към столичното образование.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg