Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Шествие за правата на жените на 8 март в София

Организаторите настояват за солидарност и „овластяването на всички жени и момичета, без изключения“

Пандемията задълбочи неравенството между половете, посочват организаторите на осмомартенското шествие. - Шествие за правата на жените на 8 март в София

Пандемията задълбочи неравенството между половете, посочват организаторите на осмомартенското шествие.

За пета поредна година в София Осми март, Международният ден на жената, ще бъде отбелязан с Шествие за правата на жените. Събитието започва на площад „Независимост“, където активисти и представители на организации за правата на жените ще говорят за важността на своята кауза. А тя е да призове управляващите да намерят адекватни решения срещу тежката ежедневна реалност за милиони жени в България.

„Необходимо е да поставим в основите солидарността и овластяването на всички жени и момичета, без изключения“, призовават организаторите.

Тази година мотото на шествието е „Винаги на първа линия!“ заради ефекта на пандемията върху милиони жени по света. България регистрира първия си случай на Ковид-19 на 8 март 2020 г. и точно година по-късно пандемията изведе на показ задълбочаващите се неравнопоставеност и дискриминация, основани на пола. Последствията и до днес падат най-тежко върху раменете на жените, заети в силно феминизираните професии на първа линия, като медицински сестри, грижовни работнички, учителки, работнички в сферата на чистотата. Освен професионалното напрежение, голяма част от тях се оказаха принудени да жонглират с грижа за децата вкъщи, работа и домакински труд. За други локдаунът на няколко пъти ги събра с насилниците им. Всички те, искат или не, се оказаха на първа линия за ударите, които пандемията и последвалата криза нанасят на обществото, отбелязват организаторите от активистки колектив „Феминистки мобилизации“.

Статистиката (дори преди пандемията) сочи, че жени вършат три четвърти от общо 16 млрд. часа неплатена работа всеки ден в целия свят, отбелязва организацията „ООН Жени“. С други думи – на всеки един час мъжки безплатен труд съответстват 3 часа женски. По време на пандемия процентът е дори още по-висок.

Вижте още: ООН: КОВИД-19 ЗАПЛАШВА ДА ВЪРНЕ ПОЛОВИТЕ СТЕРЕОТИПИ ОТ 50-ТЕ

Причината шествието да се провежда тъкмо на Международния ден на жената е да се даде гласност на все още съществуващите неравнопоставеност и дискриминация, въпреки че жените в България се борят за равноправие от повече от век, смятат организаторите. Благодарение на тaзи дълга традиция на борба, днес жените имат право да гласуват и да участват в управлението, да учат в университет и да работят срещу заплащане. Извоюваните права на жените обаче не означават директно, че пълната фактическа равнопоставеност е постигната. Една от основните заплахи, която се очертава в настоящето, според активистите е надигащата се консервативна вълна навсякъде по света, която поставя под въпрос пълноценното участие на жените във всички аспекти на обществения, икономическия, културния и политическия живот.

Началото на шествието е в 18,30 ч., след което процесията ще се отправи към парламента и „Орлов мост“, след това по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, ул. „Ген. Гурко“ и ул. „Г. С. Раковски“ до крайната си точка Министерството на правосъдието.

„Феминистки мобилизации“ е колектив от множество индивидуални активисти, както и такива, членуващи в организации като Български фонд за жените, Български хелзинкски комитет, Студентско общество за равенство при СУ, Фондация „Ресурсен център Билитис“, ЛевФем, CVS-Bulgaria, „Феминистка библиотека“, „Не ми се обиждай, но…“, Immersion Academy Bulgaria, „Феминистка разходка“, Фондация „Солидарност в действие“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg