POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Шимон Перес посмъртно с някои отговори на въпроса „защо“

На български език излиза автобиографичната му книга, завършена седмици преди кончината му

Шимон Перес (в средата) с министър-председателя Ицхак Рабин (вдясно) и президента на Палестинската автономия Ясер Арафат при получаването на Нобеловата награда за мир през октомври 1994 г. Днес и тримата са покойници. Снимка: Саар Яков/GPO - Шимон Перес посмъртно с някои отговори на въпроса „защо“

Шимон Перес (в средата) с министър-председателя Ицхак Рабин (вдясно) и президента на Палестинската автономия Ясер Арафат при получаването на Нобеловата награда за мир през октомври 1994 г. Днес и тримата са покойници. Снимка: Саар Яков/GPO

Шимон Перес седем години е президент на Израел, два пъти е избиран за министър-председател, бил е и заместник-министър на отбраната. Носител е на Нобеловата награда за мир (1994 г.), макар по време на неговото управление държавата да купува френски изтребители и ядрен реактор. За израстването си като политик и като личност той разказва в мемоарите си „Няма място за малки мечти“. Книгата излиза на български език от издателство „Труд“.

Завършена седмици преди смъртта на Перес през 2016 г., автобиографията вече е бестселър в чужбина. Нелеко е детството на бъдещия президент – роден в Полша, на 11 години заедно със семейството си той заминава за Тел Авив, а зад себе си оставя роднини, които предстои да станат жертва на Холокоста. Той обаче успява не просто да се впише в новата обстановка, но и да стигне до високи позиции във властта. Съосновател е на партия Рафи, която по-късно се превръща в Израелска партия на труда. Бил е министър на външните работи, на отбраната, на вътрешните работи, на финансите, на регионалното развитие, на транспорта… На два пъти е министър-председател, до 2014 г. е президент на Израел.

Шимон Перес изиграва роля в създаването на програма за ядрена енергия за мирни цели.

„Притежанието на ядрена сила е възпиране. А възпирането според мен беше първата стъпка към мира… След доста четене и изследвания и разговори с експерти реших, че Израел трябва да стане световен лидер в развитието на нанотехнологиите. И именно там, в най-миниатюрната от технологиите, виждах величествени мечти за Израел като център на следващата научна революция, незаменим за всички по света“, пише Перес.

В „Няма място за малки мечти“ той предлага гледната си точка по този и редица други въпроси за държавните дела на Израел. Автобиографията обхваща събития в няколко десетилетия, но основната ѝ роля е не да даде историческа справка, а да обясни защо са се случили въпросните събития.

„Реших, че осъществяването на една цел струва повече от доверието, повече от популярността, повече от титлите – казва Перес. – Не че не желаех подобни неща, но за да ги стигна без действие, риск и смелост, щеше да бъде празна работа… Реших да не се огъвам и да не отстъпвам на мечтите си, а вместо това да мисля творчески и откривателски за пътя, който трябваше да следва младата ни държава. Исках тази страна да процъфтява, да бъде мирна и морална. Така че се оставях на мечтите си и отказах да се отдам на житейския цинизъм.“

Мнозина политолози смятат, че Перес е едно от основните лица, изградили модерния облик на Израел. Но той допринася за мира не само в малката държава – нобелът, който получава през 1994-а, отличава неговите усилия да установи мир между Израел и Палестина. Две години по-късно Шимон Перес основава Център за мир и иновации „Перес” – организация с идеална цел, която насърчава помирението, толерантността и иновациите по целия свят.

Шимон (отдясно), брат му Гершон (Джиджи) и родителите Сара и Ицхак Перски във Вишнево, Полша, 1928 г. Снимка: Архив на Шимон Перес

Шимон и Соня като младоженци в Тел Авив, май 1945 г. Снимка: Архив на Шимон Перес

При получаването на Президентския медал на свободата от президента Барак Обама, юни 2012 г. Снимка: Амос бен Гершом/GPO

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg