Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Широка душа и уникален глас

Излиза документален филм за Лучано Павароти на режисьора Рон Хауърд (видео)

Лучано Павароти почина през 2007-а, след като покори света на операта, привлече милиони зрители към това изкуство и продаде над 100 милиона плочи. - Широка душа и уникален глас

Лучано Павароти почина през 2007-а, след като покори света на операта, привлече милиони зрители към това изкуство и продаде над 100 милиона плочи.

След успехите на „Бохемска рапсодия” и „Рокетмен”, скоро още един знаменит певец ще огласи световните екрани – излиза нов документален филм за феноменалния италиански тенор Лучано Павароти. Певецът почина на 71 години през 2007-а, след като покори света на операта, привлече милиони зрители към това изкуство и продаде над 100 милиона плочи.

Зад камерата на новия документален филм е американският актьор и режисьор Рон Хауърд, който през 2016 г. засне документалния филм за „Бийтълс” „Eight Days A Week”. Автор на сценария е Марк Монро, работил с Хауърд по филма за „Бийтълс”.

„За мен да разкажа за света на операта така, че да бъде интересно за широката публика, беше сложна задача – признава пред Би Би Си сценаристът. – Но колкото повече научавах, с колкото повече хора от този свят говорех, например с Николета Мантовани – вдовицата на Павароти, толкова по-интересно и увлекателно ставаше.”

В работата по сценария Монро научил много за детските и юношески години на големия тенор.

Америка за България

„Фактът, че дори великият Павароти прекарал много, много години в усъвършенстване на уменията си и непрекъснато се е учел, ми се струва изключително вдъхновяващ“, казва сценаристът.

Роден в семейството на пекар и работничка в цигарена фабрика, Лучано Павароти започва оперната си кариера в Италия през 1961 г. и за дългите години на известност, а след това и слава, излиза безброй пъти пред публика и записва както цели опери, така и много солови арии.

Тенорът успява да преодолее бариерата на присъщата на операта елитарност и благодарение на красотата на гласа си и лиризма на изпълненията си, прави много арии популярни. Той е един от първите изпълнители от класиката, работещи с поп и рок звезди.

„Цар на горното до”

„Когато стигнете до тези епизоди, просто ви спира дъха – казва Марк Монро. – Интервюирахме много хора за филма, попитах ги за тази висока нота, но никой не успя да опише този момент. Преживяването, когато сте до някой, който извлича тази нота от себе си… Неописуемо е.”

„Гласът му отекваше в душата на всеки, който го чуеше да пее. А като винаги верен на операта, той постоянно се стремеше да открива нови таланти – разказва пред Би Би Си вдовицата му. – Затова направихме фондацията „Лучано Павароти”, която да подкрепя нови поколения певци на старта на кариерите им. За Лучано беше много важно да помага на младите – както и на деца, жертви на военни конфликти – стараехме се да работим в тези две направления.“

Какво казва критиката?

Независимо, че новият филм все още не е стигнал до киносалоните по света, в края на май в САЩ бяха организирани прожекции за представители на медиите и вече се появиха първите ревюта.

Критикът на „Вашингтон поуст“ нарича биографичния филм на Хауърд прекалено „полиран” и напомня, че от началото на 90-те години на миналия век Павароти многократно е ставал жертва на подигравки: дали ще излезе на сцената, или не – и ако излезе, няма ли отново да застане в позата на чанта, отказвайки да взаимодейства с другите певци на сцената?

Името на Павароти често се свързваше със скандали и във връзка с участия „на плейбек”, към него имаше обвинения в укриване на данъци…

„Най-силното в новия, доста „излъскан” образ в документалния филм на Рон Хауърд „Павароти”, е съчувствието към героя, който е представен уязвим, но не и опустошен, просто човек, а не жалък шут, какъвто често изглеждаше в последните години от живота си. Новият филм оспорва този карикатурен образ на Павароти, който толкова дълго след смъртта му е свързан с неговото име – и така насърчава любителите на операта, които са се отвърнали от своя идол, да променят отношението си”, пише критикът Филип Кеникот.

С факта, че новата биография дава прекалено загладен, холивудски образ на Павароти, е съгласен и критикът на „Ню Йорк Таймс”:

„Ако Лучано Павароти някога е имал лош ден в живота си, то вие няма да разберете за него от този филм. (…) И все пак е трудно е да устоите на неговия чар, когато ярката личност на Павароти блести в почти всяка сцена. Оптимизмът му е заразителен, момчешкото му удивление – много приятно.”

Критиците са единодушни, че въпреки недостатъците си, новият филм демонстрира най-важното: Павароти имаше широка душа. И уникален глас.

Българската премиера на филма „Павароти“ ще бъде на фестивала „Киномания 2019“.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3