Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Шкаф за €1 милион

Австралийският дизайнер Марк Нюсън продаде „Купчина чекмеджета“ за главозамайваща сума на аукцион в Париж

Марк Нюсън, работил за „Епъл” в последните десет години, е създал своята „Купчина чекмеджета“, докато учел за бижутер. - Шкаф за €1 милион

Марк Нюсън, работил за „Епъл” в последните десет години, е създал своята „Купчина чекмеджета“, докато учел за бижутер.

Скрин с чекмеджета, създаден от австралийския дизайнер Марк Нюсън, бе продаден на аукцион в Париж за 1 милион евро. Произведението, наречено „Купчина чекмеджета”, е купено от азиатски колекционер, съобщава „Гардиън“. Петдесет и тригодишният Нюсън, работил за „Епъл” в последните десет години, е създал лъскавата алуминиева приумица през 1987-а, докато учел за бижутер в училище по изкуствата.

Нюсън, създател на шезлонга „Локхийд”, заявява, че решил да се захване с дизайн под влиянието на списанията за декоративни мебели, притежавани от родения му в Гърция дядо и въргалящи се из семейната къща в Сидни. Скринът е резултат и на наблюдения върху работата на френския дизайнер от епохата на ар деко Андре Грул. Според аукционна къща „Арктюриъл”, скринът, изцяло ръчна изработка, показва как един млад бижутер може да погледне към правенето на мебели.

Творби на Нюсън с типични извивки и изработени от самолетен алуминий са изложени в големи музеи в Ню Йорк и в Париж.

„Арктюриъл” успешно са продали всички изложени предмети от аукциона „Хеви метъл” и са реализирали печалба от 2, 7 милиона евро.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах