Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Шломо Минц с два концерта в София

Ден по-късно знаменитият цигулар ще изнесе урок по майсторство в Музикалната академия

Билетите за двата концерта на Щломо Минц, купени преди 15 август, трябва да бъдат презаверени. Снимка: Европейски музикален фестивал - Шломо Минц с два концерта в София

Билетите за двата концерта на Щломо Минц, купени преди 15 август, трябва да бъдат презаверени. Снимка: Европейски музикален фестивал

Две поредни вечери ще има виртуозният цигулар Шломо Минц в зала „България“ този месец. В условията на коронавирус, когато салоните могат да се пълнят на 50%, знаменитият музикант ще раздели публиката си на две, защото билетите за гастрола му у нас са отдавна продадени. Така концертите му у нас стават два – на 11 и 12 октомври, по покана на „Европейския музикален фестивал“, организиран от „Кантус Фирмус“.

Минц ще бъде солист и диригент на Софийската филхармония и заедно ще изпълят Петия цигулков концерт на Моцарт и Симфония № 3 „Шотландска“ на Менделсон.

Всички билети, купени преди 15 август, трябва задължително да бъдат заверени на касата на зала „България“.

По време на гостуването си у нас Минц е приел да работи с избрани млади таланти от Музикалната академия. Ще го направи на 13 октомври от 10 ч.

Шломо Минц ще изпълни у нас Петия цигулков концерт на Моцарт с цигулка Гуарнери дел Джезу. Снимка: Европейски музикален фестивал

Израелският цигулар, виолист, диригент и педагог повече от три десетилетия е сред най-значимите авторитети на съвременната класическа сцена. Шломо Минц е роден в Москва през 1957 г. Учи цигулка в Израел при Илона Фехер, а след това специализира при Исак Щерн. На 16 години свири за първи път в „Карнеги Хол“ със Симфоничния оркестър на Питсбърг, учи и при Дороти Дилей в „Джулиард Скул“ в Ню Йорк. На 18 започва да дирижира. През годините Шломо Минц е солист на много от най-добрите оркестри по света, дирижиран от легендарни имена като Серджу Челибидаке, Ойген Орманди, Клаудио Абадо, Лорин Маазел, Карло Мария Джулини…

Музикантът свири на два инструмента с историческа стойност – цигулка Гуарнери дел Джезу от 1700 г. и виола Карло Джузепе Тесторе от 1696 г.

Шломо Минц е сред малцината цигулари на нашето време, свирили на цигулката на Паганини – „Il Cannone“ – (Ил Каноне – Оръдието), на която имат привилегията да свирят носителите на първа награда от конкурса „Паганини“. Тома се случва през 1997 г., когато една от най-добре охраняваните цигулки в света, създадена от Гуарнери дел Джезу през 1742 г., пристига с полицейски ескорт в Маастрихт, за да засвири в ръцете на 40-годишния тогава цигулар.

Концертите му в София са част от програмата на „Европейски музикален фестивал 2020“, подкрепен от Програма „Култура“ и Календара на културните събития на Столичната община. Съорганизатор на фестивала е Министерството на културата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90