Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Шломо Минц свири и дирижира Софийската филхармония

Ще прозвучат произведения от Моцарт, Брамс и Менделсон-Бартолди

Българската публика се е наслаждавала неколкократно на изпълненията на Шломо Минц. Снимка: Софийска филхармония - Шломо Минц свири и дирижира Софийската филхармония

Българската публика се е наслаждавала неколкократно на изпълненията на Шломо Минц. Снимка: Софийска филхармония

Шломо Минц, един от големите музиканти на нашето време, планира концерт със Софийската филхармония. На 26 март той ще излезе отново на сцената на зала „България“ като цигулар и диригент.

Минц е сред най-търсените музиканти на световната сцена вече три десетилетия. Българската публика е имала удоволствието да слуша изпълненията му неколкократно – в София, Пловдив, Варна, Русе. Последно той бе у нас през 2016-а.

Роден в Москва през 1957 г., година по-късно семейството му бяга от СССР. Минават пред Полша, Австрия и Италия; Шломо е вече 2-годишен, когато се установяват в Израел. На 4 започва да свири на цигулка, на 6 постъпва при музикалния педагог Илона Фехер, след това специализира при легендарния Исак Щерн. Концертния си дебют прави на 11 с Израелската филхармония, на 16 излиза на сцената на „Карнеги хол“. След това постъпва в „Джулиард скул“.

Световна слава му носи концерт в Маатстрихт през 1997 г., когато има шанса да свири на цигулката „Ил Каноне“ (Оръдието), използвана от Паганини. Тази възможност получават единствено носителите на първа награда от конкурса на името на виртуозния цигулар. Една от най-добре охраняваните цигулки в света, изработена от Гуарнери дел Джезу през 1742 г., напуска Генуа с полицейски ескорт, за да попадне в ръцете на Шломо Минц в концерта в Нидерландия.

Днес Минц е в журито на някои от най-популярните конкурси за цигулари в Европа, работи и като педагог – води майсторски класове по цял свят. През 2012 г. той основава първата онлайн музикална академия за млади цигулари.

За да отбележи 60-ия рожден ден на Минц, преди 2 години „Дойче Грамофон“ преиздаде 13 компактдиска с негови изпълнения. Поредицата включва легендарните му записи от Менделсон, Прокофиев, Сибелиус и др. Менделсоновите концерти звучат и в един от последните му записи от 2019 г. за DECCA.

Като солист Шломо Минц свири с Гуарнери дел Джезу от 1700 г. или с виола Карло Джузепе Тесторе от 1696 г. – и двата инструмента с историческа стойност. По думите му, цигулките като форма на изкуство са прекрасни, но звукът им е на нивото, на което е изпълнителят, който ги използва.

В програмата на концерта на 26 март са Увертюра „Хибриди“ от Феликс Менделсон Бартолди, Концерт за цигулка №5 на Волфганг Амадеус Моцарт и Симфония №4 от Йоханес Брамс.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах