Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Шофьорът на Земния рай паркира в малка галерия в София

Японският художник Хиро Ямагата с изложба в „Арт алея“

Изложбата на Хиро Ямагата в „Арт алея“ може да бъде разгледана до 25 април. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Шофьорът на Земния рай паркира в малка галерия в София

Изложбата на Хиро Ямагата в „Арт алея“ може да бъде разгледана до 25 април. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Малката столична галерия „Арт алея“ от днес е пълна с дивите горски цветя на един голям японски художник – Хиро Ямагата. Това е първата изложба на световно известния творец в България – 40 малки живописни платна, създадени специално за неголямото пространство на галерията.

Изложбата, озаглавена „Vegetation: Диви цветя“, представлява своеобразен интимен дневник на настроенията на художника, рисуван ден след ден сред горите на Калифорния, където днес той живее. Това е емоционална живопис с философията, размерите и посланията на традиционната японска хайку лирика.

Тази първа среща у нас с творчеството на големия художник е резултат от едно приятелство, което се заражда при негово посещение в България преди няколко години.

Той е роден като Хиромичи Ямагата на 30 май 1948-а и започва артистичната си кариера в Токио през 1967 година, където работи като илюстратор и дизайнер за рекламна агенция. В началото на 70-те заминава за Европа, където първо живее в Милано, а после се установява в Париж. Първата му самостоятелна изложба е във Виена. През този период се изразява с маслени бои и акварел – техника, в която постига изключителна прецизност. В края на десетилетието се мести в Лос Анджелис, където работи по дизайна на събития като Олимпийските игри през 1984 г., честването на 100-годишнината на Статуята на свободата (1986), стогодишния юбилей на Айфеловата кула (1988). През 1988-а рисува официален портрет на президента Рейгън. През 1994 г. Ямагата осъществява проект със серия изображения на екзотични цветя не върху платно или стена, а като използва за носител ретромодели на мерцедес кабрио. Под заглавието „Земният рай“, автомобилите-платна от тази серия са показвани в Лос Анджелис, Венеция, Монте Карло, Стокхолм, Виена…

Земният рай, според Хиро Ямагата, представлява кадилак на цветя.

Днес Хиро Ямагата е признат за един от големите майстори на ситопечата заради живите ярки цветове, които успява да постигне. Две други страни на неговата ненаситна творческа природа са използването на холограмните технологии и лазерните инсталации – област, в която е признат за пионер. През 1998 г. украсява залата за Бала на губернаторите след церемонията на оскарите с елементи от „Земният рай“, съчетани с лазерна инсталация.

Лазерите, холограмите, мерцедесите и оскарите изглеждат безкрайно далеч от малките платна в галерия „Арт алея“. Но големите автори са големи и заради умението си постоянно да изненадват, да сменят жанрове, техники и формати… Понякога дори се завръщат към най-простите изразни средства и естетически преживявания – като съзерцаването на поляна с диви цветя.

Имаме късмет, че тази изложбата е в София, защото от 7 март до 25 април и ние ще можем да съзерцаваме дивите цветя – през очите на Хиро Ямагата.

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90