Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Шойгу пише до Любимова: Изтрийте Зеленски и Роднянски от руската култура

Филмите им пречат на „мероприятия по формиране на позитивно обществено мнение на руските граждани”

Володимир Зеленски (вдясно) в комедията „Любовь в большом городе 2“ (Любов в големия град 2). През 2018 г. е забранен в Украйна за „неспазване на разпоредбите на Закона за кинематографията“. Снимка: Кинопоиск - Шойгу пише до Любимова: Изтрийте Зеленски и Роднянски от руската култура

Володимир Зеленски (вдясно) в комедията „Любовь в большом городе 2“ (Любов в големия град 2). През 2018 г. е забранен в Украйна за „неспазване на разпоредбите на Закона за кинематографията“. Снимка: Кинопоиск

„Да се отработи въпросът за изключване на В. А. Зеленски и А. Е. Роднянски от културния дневен ред на Русия.“ Това поиска военният министър на Русия Сергей Шойгу от министърката на културата на Русия Олга Любимова в писмо, публикувано от руското издание „Инсайдър“.

„Популяризацията на посочените лица в текущите условия не помага за изпълняване на решенията, приети от ръководството на страната и от Министерството на отбраната“, се казва в писмото.

Писмото но Шойгу

Безпрецедентната намеса на военните в културата е в рамките на „мероприятия по формиране на позитивно обществено мнение на гражданите на Руската федерация в рамките на провеждането на специалната военна операция“, се казва в преписката между министрите. В момента, твърди Шойгу, в Русия все още се излъчват филми и телевизионни предавания с участието на Володимир Зеленски.

В периода от 2000 до 2010 г. сегашният украински президент е играл в много филми, включително заснети в Русия, и е продуцирал един от най-популярните руски сериали „Сватове“, доскоро излъчван по големите руски национални канали.

Продуцентът Александър Роднянски, който се изказва категорично в подкрепа на Украйна, стои зад руски филми като „Сталинград“, „Левиатан“, „9-а рота“ и др. Освен това той е оглавявал руския тв канал СТС и е основал телевизия „1+1“. Продуцираните от него филми и сериали са едни от най-гледаните в Русия. Роднянски е бил председател на Международното жури на „София филм фест“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg