Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Шок, съжаление, смях през сълзи със съветския „Властелинът на пръстените“

История повече за разпадането на СССР, отколкото за приключенията в Средната земя

Билбо (вдясно) и магьосникът Гандалф. Снимка: 5TV - Шок, съжаление, смях през сълзи със съветския „Властелинът на пръстените“

Билбо (вдясно) и магьосникът Гандалф. Снимка: 5TV

Руска версия на „Властелинът на пръстените“, открита съвсем наскоро и качена в YouTube, развълнува почитателите на Средната земя от произведението на Толкин. Нискобюджетната продукция „Пазители“ е излъчена само веднъж по Ленинградската телевизия през 1991-а – в годината на разпада на Съветския съюз. Само за няколко дни съветската версия на „Властелинът“ е успяла да събере половин милион гледания във видеоплатформата.

И докато читателите на романа на Професора може би ще разпознаят персонажите или сюжета, Би Би Си отбелязва, че „странно психеделичната съветска адаптация“ е различно преживяване от филмовата трилогия на Питър Джаксън, тръгнала на големия екран десетилетие по-късно. Заинтригувани от реакцията в Русия, медията се свързва с Ирина Назарова, рускиня, гледала „Пазители“ още при първото му излъчване по телевизията и запозната с арт сцената в Ленинград (днес Санкт Петербург), която вдъхновява адаптацията.

Вижте още: ОТКРИХА ИЗГУБЕНА РУСКА ЕКРАНИЗАЦИЯ НА „ВЛАСТЕЛИНЪТ НА ПРЪСТЕНИТЕ“

Назарова разказва пред Би Би Си, че си спомня „Пазители“ от малкия екран, но „телевизионната версия след това като че ли изчезна, някои дори твърдяха, че никога не е съществувала“. Попитана за първите си впечатления от повторното гледане на продукцията, тя казва:

„Чувствах каквото и всички мои приятели, които я гледаха – шок и съжаление. Смях се през сълзи. Всъщност, това е повече история за разпадането на СССР, отколкото за приключенията в Средната земя“.

Една от причините е очевидният нисък бюджет, според Назарова актьорите са снимали без хонорар, а може би дори някои от тях са вложили лични средства в бюджета, като „в училищна пантомима“. Костюмите изглеждат все едно са събрани от всички ленинградски театри, предполага тя, вероятно заради това магьосникът Гандалф наподобява повече на рицар, а елфическият владетел и мъдрец Елронд може да се сбърка с Отело. Сам, приятелят на Фродо и част от задругата, „по някаква причина има четири вежди“, а орелът, който спасява Гандалф в една от сцените, „прилича на чайка, опиянена от самолетно гориво“.

На въпрос за специалните ефекти Назарова отговаря:

„Болезнени за гледане. Компютърните графики тъкмо бяха станали популярни в „Ленинград ТВ“, но все още нямаше кой да ги използва професионално“.

Съветската адаптация е странна и поради още една причина – феновете на Толкин в Русия не са никак малко, обяснява Назарова. Броят им е скочил драстично след трилогията на Питър Джаксън, често се правят и косплей събития. Тя разказва за свой приятел, който се натъкнал на „банда елфи с лъкове“, докато берял гъби в гора край Москва и за познат, който изкарва „добри пари“ от коването на мечове и шлемове. Веднъж в ковачницата му влязъл „гангстер, който си поръчал врати за имението си „като в Мордор“, тъмното владение на злодея Саурон.

„Пазители“ е продукция, която говори повече за Съветския съюз, отколкото за Средната земя, но не с историята си, а по начина, по който е направена.

„Абсурдни костюми, филм, лишен от режисьорска или монтажистка намеса, тъжен грим, играта на актьорите… – всичко това крещи за една държава на прага на колапс – коментира Назарева. – Слава богу, всичко това е в миналото. Трябва да бъде запазен само като свидетелство за ерата, в която е създаден. Това е отчаян опит да се представи много обичана книга на масовия зрител чрез телевизията. Направили са филма без никаква помощ, не е имило нито пари, нито експерти. По това време хората са преживявали половин година без да получат заплатите си и не са знаели как да изхранят децата си. Предвид всичко това, имайте милост към хората, които са направили филма и най-малкото признайте опита им. Не съм сигурна, че някой друг щеше да се справи по-добре в тези обстоятелства.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90