Шок, съжаление, смях през сълзи със съветския „Властелинът на пръстените“

История повече за разпадането на СССР, отколкото за приключенията в Средната земя

Билбо (вдясно) и магьосникът Гандалф. Снимка: 5TV - Шок, съжаление, смях през сълзи със съветския „Властелинът на пръстените“

Билбо (вдясно) и магьосникът Гандалф. Снимка: 5TV

Руска версия на „Властелинът на пръстените“, открита съвсем наскоро и качена в YouTube, развълнува почитателите на Средната земя от произведението на Толкин. Нискобюджетната продукция „Пазители“ е излъчена само веднъж по Ленинградската телевизия през 1991-а – в годината на разпада на Съветския съюз. Само за няколко дни съветската версия на „Властелинът“ е успяла да събере половин милион гледания във видеоплатформата.

И докато читателите на романа на Професора може би ще разпознаят персонажите или сюжета, Би Би Си отбелязва, че „странно психеделичната съветска адаптация“ е различно преживяване от филмовата трилогия на Питър Джаксън, тръгнала на големия екран десетилетие по-късно. Заинтригувани от реакцията в Русия, медията се свързва с Ирина Назарова, рускиня, гледала „Пазители“ още при първото му излъчване по телевизията и запозната с арт сцената в Ленинград (днес Санкт Петербург), която вдъхновява адаптацията.

Вижте още: ОТКРИХА ИЗГУБЕНА РУСКА ЕКРАНИЗАЦИЯ НА „ВЛАСТЕЛИНЪТ НА ПРЪСТЕНИТЕ“

Назарова разказва пред Би Би Си, че си спомня „Пазители“ от малкия екран, но „телевизионната версия след това като че ли изчезна, някои дори твърдяха, че никога не е съществувала“. Попитана за първите си впечатления от повторното гледане на продукцията, тя казва:

„Чувствах каквото и всички мои приятели, които я гледаха – шок и съжаление. Смях се през сълзи. Всъщност, това е повече история за разпадането на СССР, отколкото за приключенията в Средната земя“.

Една от причините е очевидният нисък бюджет, според Назарова актьорите са снимали без хонорар, а може би дори някои от тях са вложили лични средства в бюджета, като „в училищна пантомима“. Костюмите изглеждат все едно са събрани от всички ленинградски театри, предполага тя, вероятно заради това магьосникът Гандалф наподобява повече на рицар, а елфическият владетел и мъдрец Елронд може да се сбърка с Отело. Сам, приятелят на Фродо и част от задругата, „по някаква причина има четири вежди“, а орелът, който спасява Гандалф в една от сцените, „прилича на чайка, опиянена от самолетно гориво“.

На въпрос за специалните ефекти Назарова отговаря:

„Болезнени за гледане. Компютърните графики тъкмо бяха станали популярни в „Ленинград ТВ“, но все още нямаше кой да ги използва професионално“.

Съветската адаптация е странна и поради още една причина – феновете на Толкин в Русия не са никак малко, обяснява Назарова. Броят им е скочил драстично след трилогията на Питър Джаксън, често се правят и косплей събития. Тя разказва за свой приятел, който се натъкнал на „банда елфи с лъкове“, докато берял гъби в гора край Москва и за познат, който изкарва „добри пари“ от коването на мечове и шлемове. Веднъж в ковачницата му влязъл „гангстер, който си поръчал врати за имението си „като в Мордор“, тъмното владение на злодея Саурон.

„Пазители“ е продукция, която говори повече за Съветския съюз, отколкото за Средната земя, но не с историята си, а по начина, по който е направена.

„Абсурдни костюми, филм, лишен от режисьорска или монтажистка намеса, тъжен грим, играта на актьорите… – всичко това крещи за една държава на прага на колапс – коментира Назарева. – Слава богу, всичко това е в миналото. Трябва да бъде запазен само като свидетелство за ерата, в която е създаден. Това е отчаян опит да се представи много обичана книга на масовия зрител чрез телевизията. Направили са филма без никаква помощ, не е имило нито пари, нито експерти. По това време хората са преживявали половин година без да получат заплатите си и не са знаели как да изхранят децата си. Предвид всичко това, имайте милост към хората, които са направили филма и най-малкото признайте опита им. Не съм сигурна, че някой друг щеше да се справи по-добре в тези обстоятелства.“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах