Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Шьонбрунският оркестър открива в София международна Щраусова програма

Виенският оркестър начело с българка ще постави началото на честваниятаза 200-годишнината на композитора

Мирослав Боршош, Таня Джарова – Салустио и Петър Хосек. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС - Шьонбрунският оркестър открива в София международна Щраусова програма

Мирослав Боршош, Таня Джарова – Салустио и Петър Хосек. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС

Концертът на Шьонбрунския оркестър пред храм-паметника „Александър Невски“ ще постави началото на международните чествания по случай 200-годишнината от рождението на Йохан Щраус-син. Симфониците на виенския дворец ще излязат пред българската публика на 8 август, за да представят дълга програма с популярни и обичани произведения на династия Щраус. Освен в София, концертът ще бъде изнесен също във Варна и Велико Търново.

Изявата в българската столица ще постави началото на дълга поредица от концерти и събития, посветени на Щраус-син. Кулминацията на честванията е през 2025 г. във Виена, като преди това паметта на композитора ще бъде почетена в Париж, Ню Йорк и други световни градове. Програмата в София е избирана специално за „компетентна и критична публика“ и ще включва често изпълнявани произведения като „На хубавия син Дунав“, „Радецки марш“, арии от опери и весела полка.

Част от програмата ще бъде оставена за изненада на публиката, но на среща с българските медии днес Петър Хосек, директор на оркестъра, намекна, че едно от произведенията е свързано с България. Попитан за повече подробности, той отказа да потвърди дали става дума за творба на български композитор. Концертът ще продължи два часа и половина и до края на вечерта ще прозвучат още работи на Франц Лехар и други съвременници на фамилията Щраус.

Програмата на събитието бе представена от Таня Джарова – Салустио, концертмайстор на симфоничния оркестър. Родом от Пловдив, тя се завръща в родината си начело на международен състав с музиканти от Австрия, Австралия, Унгария, Южна Африка, Латинска Америка и други – всички обединени от едно: усъвършенствали са таланта си в институции във Виена.

„Даваме си сметка, че имаме работа с компетентна публика“, каза Джарова – Салустио.

Меломаните в България не само са много критични, но и разбират от музика, допълни Хосек.

Това не е първото гостуване на оркестъра в страната, за последно музикантите гастролираха през декември миналата година.

„Концертният живот е много важен за бъдещето, дори за продължението на човечеството – каза още Хосек за публиката. – Тези ценности трябва да се предават на новите поколения. В България ми прави впечатление, че има много млади хора, които ходят на концерти в сравнение с други държави, включително и във Виена.

Концертът се организира по покана на „Vienna Trend Events“, събитието е част от Културния календар на София и се провежда с подкрепата на Столична община. Концертът на оркестъра на двореца Шьонбрун има за цел да продължи традицията с представянето на площада пред „Александър Невски“ на събития от най-висок клас – миналата година пред катедралата се проведе гала вечер със Соня Йончева и Пласидо Доминго.

„Ние сме свръхчувствителни към това място и винаги го предоставяме на най-високия клас изкуство – каза Мирослав Боршош, зам.-кмет на София по културата. – С това София не само е поставена на световната музикална карта, но издига публиката ни до нивото на световната. Виждаме, че има проблем с връщането на публиката. А подобни събития дават възможност тя да се завърне в пълната си сила. Все още има проблем с това, защото самата публика минава от криза в криза. Разбира се, има много причини за това, преди беше страхът за здравето, сега е финансовата криза.“

Голяма чест е, че оркестърът получава възможност да концертира на място с подобно значение, отбеляза Хосек:

„В живота на музикантите не се случва често събитие, което може да бъде определено като „веднъж в живота“. Е, това е точно такова, ще се случи веднъж и е много специално. Не само е трудно за организиране, но преди всичко се изисква решението да се състои.“

Билетите вече са в продажба на цена от 70 до 150 лева. При невъзможност за провеждане на събитието, парите на всички, които са купили билети, ще бъдат възстановени, уверяват организаторите.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg