POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Шопен² от Людмил Ангелов на Европейския музикален фестивал

Оркестровите творби на композитора представени в двоен концерт. И още интересни събития от афиша на фестивала

Концертът на Людмил Ангелов на 25 март не се състоя заради COVID-19, но ще бъде изпълнен двойно на 15 и 16 септември. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Шопен² от Людмил Ангелов на Европейския музикален фестивал

Концертът на Людмил Ангелов на 25 март не се състоя заради COVID-19, но ще бъде изпълнен двойно на 15 и 16 септември. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Людмил Ангелов подготвя два последователни концерта за откриването на „Европейския музикален фестивал“. Ограниченията с Ковид-19 и изискванията салонът да бъде пълен до половината промениха концертния живот – затова виртуозният пианист ще свири в два поредни дни, на 15 и 16 септември, в столичната зала „България“. На сцената Ангелов ще си партнира с Оркестъра на „Класик ФМ“, под диригентството на Григор Паликаров.

Юбилейното 20-то издание на фестивала за класическа музика, организиран от „Кантус Фирмус“, трябваше да започне в края на март, но както всички събития в културния живот на страната, и това бе отменено заради COVID-19.

Публиката на „Людмил Ангелов свири Шопен“ ще слуша ранни произведения за пиано и оркестър на големия полски композитор – „Вариации „Là ci darem la mano“, концертната пиеса „Краковяк“ и Концерт за пиано и оркестър № 2. Двата концерта са с начален час 19,30 ч., а всички билети с дата 25 март, когато трябваше да се състои събитието, трябва да бъдат презаверени на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“.

Това ще бъде първото събитие от оркестровия интеграл, който Людмил Ангелов ще представи в рамките на фестивала. Пианистът многократно е реализирал интеграли със соловите пиеси на полския гений, но сега за първи път се насочва и към цялостно представяне на оркестровите творби на Шопен. Това са общо шест крупни композиции, в които се включват и двата клавирни концерта. Шопен пише тези творби доста млад – когато е между 17 и 21 години, и така дава сериозна заявка за своите възможности като композитор.

Втората част от интеграла ще се състои на 24 ноември, отново в зала „България“, когато Ангелов ще изпълни вариациите „Là ci daremlamano“, оп. 2. Произведението е създадено по мелодията на известния дует на Церлина и Дон Жуан из операта „Дон Жуан“ от Моцарт. Именно в тази композиция Роберт Шуман разпознава потенциала на младия творец и произнася прочутата си фраза: „Шапки долу, господа! Това е гений!“. Само година след Вариациите композиторът пише „Краковяк“, оп. 14 – концертна пиеса, вдъхновена от характерния полски танц от Краков. Вторият клавирен концерт на Шопен е сред най-често изпълняваните романтични оркестрови произведения. Хронологично той предхожда другия, но заради реда на публикуване, получава по-късна номерация. Самият Шопен е изпълнявал тези пиеси на първите си концертни турнета, с които постига славата на виртуозен пианист и композитор.

„В своето творчество Шопен се учи от Бах, от Моцарт, като еталон за проста и изчистена форма, и от италианската опера и изкуството на певците – казва Людмил Ангелов пред „Класик ФМ“ по повод предстоящите концерти. – Стилът „белканто“ слага отпечатък върху клавирното творчество на Шопен, защото той е искал да накара пианото да звучи по същия начин. Организацията на фразата и на диханието в кантилените е идентично с това на певците.“

Ангелов е световно признат интерпретатор на Шопеновото музикално наследство и гостува редовно на най-известните фестивали за музика на Фредерик Шопен. Пианистът е постоянен член на журито на престижния Международен конкурс за пианисти на името на композитора във Варшава. През 2011 г. той е удостоен с медал „Gloria Artis“ от Министерството на културата на Република Полша за изключителни заслуги към полската култура.

Популярен в цяла Европа, САЩ, Южна Америка и Азия, Людмил Ангелов е изнасял концерти с най-добрите български оркестри и с прочути състави и диригенти по света. Има огромен репертоар с творби от всички епохи. Свирил е някои от най-престижните зали и с много от най-елитните симфонични оркестри – с Берлинската филхармония, в „Музикферайн“ във Виена, с „Концертгебау“ в Амстердам, в „Плейел“ и „Гаво“ в Париж, „Линкълн Център“ в Ню Йорк, „Ла Скала“ в Милано, „Алте Опер“ във Франкфурт, „Херкулес” в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Операта в Монте Карло, Цюрихската опера, „Аудиторио Насионал“ в Мадрид, залата на Московската консерватория, с Националната филхармония и Националната опера във Варшава, залата на KBS в Сеул и много други.

Други акценти от програмата

Юбилейното издание на „Европейски музикален фестивал“ готви още интересни събития за софийските меломани, очаквани още от началото на годината. Като част от програмата на форума ще се проведат наградите „Златно перо“, насрочени за 26 септември. Домакин на церемонията от 11 ч. е „Ларгото“. На същия ден от 13 ч. предстои музикално-танцовият спектакъл „Европа танцува“ с участие на младежки танцови състави от София.

Гастролът на виртуозния цигулар Шломо Минц също е част от фестивала. На 11 и 12 октомври той ще свири с оркестъра на Софийска филхармония, но едновременно с това и ще дирижира оркестъра. В програмата са произведения на Моцарт и Менделсон.

Цигуларката Мила Георгиева ще бъде солист на концерта „Кино и класика“, който съчетава популярни класически инструментални пиеси и любима филмова музика, превърнала се в класика. Кратки видео клипове и други атрактивни визуални ефекти ще подсилват въздействието на изпълненията. Освен Георгиева, на сцената ще излязат още пианистът Георги Черкин, Оркестърът на „Класик ФМ радио“ и диригентът Максим Ешкенази. Част от пиесите са аранжирани специално за програмата от Георги Черкин, а мултимедията е създадена от актьора Иван Юруков. „Кино и класика“ също е предвиден за две вечери – 20 и 21 октомври, отново в зала „България“.

Етно микс от фолклор, клезмер и джаз ще изпълнят музикантите от „Barcelona Gipsy balKan Orchestra“ на 29 октомври в „София лайв клуб“.

Вечерта на 18 ноември е запазена за португалската звезда на фадото Рикардо Рибейро и триото му в зала „България“. Рибейро, който за първи път ще излезе на родна сцена, е обиколил през годините музикалните сцени в САЩ, Канада, Мексико, Франция, Белгия, Австрия, Англия, Испания, Мароко, Йордания, Иран и др. През 2005 г. певецът печели наградата „Амалия“ на Фондация „Амалия Родригеш“, а две години по-късно участва в документалния филм „Фадо“ на режисьора Карлос Саура.

В програмата не са пропуснати и най-малките ценители на класиката. „Моцарт и Бетовен“ е концерт, насочен специално към децата. Може да го чуете на 6 ноември от 11 ч. в залата на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ с участието на солисти от НМУ и водещите Катерина Тупарова и Румен Григоров.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg