Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Шотландия прави дамските продукти за хигиена безплатни

Мярката срещу „менструалната бедност“ ще струва 24,1 млн. паунда годишно

Демонстрация срещу „менструалната бедност“ в Лондон през януари 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Шотландия прави дамските продукти за хигиена безплатни

Демонстрация срещу „менструалната бедност“ в Лондон през януари 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шотландският парламент взе решение да направи тампоните и превръзките за дамска хигиена безплатни. Обсъждана в редица други страни, това е първата държава, която прави тази крачка. Промяната обаче не важи за всеки магазин, в който се продават тези артикули – а само за специално означени публични места, като аптеки, младежки клубове и обществени центрове.

Изменението в закона е била подкрепено и от британските депутати, които обаче изтъкват, че има още много работа, докато промените влязат в сила, пише Би Би Си. Позната като „менструална бедност“, мярката ще струва 24,1 млн. паунда (28,7 млн. евро) годишно.

В шотландския парламент предложението мина на първо четене със 112 гласа „за“ и нито един „против“. Предстои да бъдат добавени изменения, след което предложението ще бъде предложено за гласуване втори път.

Първоначално шотландското правителство бе против, но под натиска на активистите прие за обсъждане проектозакона.

Моника Ленън, предложила закона в парламента, коментира, че това е „основополагащ момент за нормализирането на менструацията в Шотландия и изпращане на реален сигнал на хората в тази страна за това колко сериозно парламентът приема равенството между половете“.

Защо в 2020 г. тоалетната хартия се разглежда като необходимост, но не и менструалните продукти? Да бъдеш финансово наказан за нормална функция на тялото ти не е справедливо“, коментира и Алисън Джонстън.

През 2018-а Шотландия стана първата държава в света, която започна да снабдява с безплатни хигиенни материали училища, колежи и университети.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС