Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Шотландия прие закон за безплатни дамски продукти за хигиена

Мярката срещу „менструалната бедност“ още по-важна във време на пандемия

Протестиращи с плакат „Прекратете менструалната бедност“ в централен Лондон, януари 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Шотландия прие закон за безплатни дамски продукти за хигиена

Протестиращи с плакат „Прекратете менструалната бедност“ в централен Лондон, януари 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шотландия става първата държава в света, която ще направи менструалните продукти за хигиена безплатни. На 24 ноември местното правителство единодушно одобри проектозакона „Менструални продукти (безплатно предоставяне)“ и според него местните власти ще бъдат задължени да предоставят продукти като превръзки и тампони, отбелязва Би Би Си.

Предложението идва от лейбъристката Моника Ленън. Нейната битка с „менструалната бедност“ започва още през 2016 г., а „прогресивната и практична“ стъпка за безплатното предоставяне на хигиенни продукти е още по-важна във време на пандемия.

„Менструацията не спира заради пандемиите и работата да улесним достъпа до жизненоважните тампони, превръзки и други материали никога не е била по-важна“, казва Ленън.

„Менструалната бедност“ е термин, въведен за случаите, в които хора с по-ниски доходи не могат да си позволят подходящите хигиенни продукти. Предвид, че средностатистическият менструален цикъл продължава 5 дни, цената за хигиенни продукти е изчислена на около 8 паунда (17,50 лв.) – сума, която не всяка жена може да си позволи. Според проучване около 10% от момичетата във Великобритания не могат да си позволят дамските продукти за хигиена, 15% се затрудняват да отделят пари за тях, а 19% са преминали на по-неподходящ за тях вариант заради непосилната за тях цена на стоките. Почти половината от респондентите са отговорили, че са пропускали дни от училище по време на менструален цикъл.

Законът не засяга всеки магазин, в който се продават артикулите за хигиена, а само специално означени публични места като аптеки, младежки клубове и обществени центрове. Мярката ще струва 24,1 млн. паунда (28,7 млн. евро) годишно.

Вижте още: ШОТЛАНДИЯ ПРАВИ ДАМСКИТЕ ПРОДУКТИ ЗА ХИГИЕНА БЕЗПЛАТНИ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90