Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Шотландски политик също е бил преследван от жената, прототип на Марта в „Еленче“

Фиона Харви е звъняла и пресрещала политика Джордж Халоуей в края на 80-те години

Фиона Харви сама потвърди, че е прототип на Марта Скот в сериала. Снимка: Стопкадър/Нетфликс - Шотландски политик също е бил преследван от жената, прототип на Марта в „Еленче“

Фиона Харви сама потвърди, че е прототип на Марта Скот в сериала. Снимка: Стопкадър/Нетфликс

Шотландският политик и тв водещ Джордж Халоуей Също е бил подложен на преследване от Фиона Харви, прототип на жената преследвач от сериала „Еленче“. За това той разказа в интервю пред журналиста Пиърс Морган.

В края на 80-те години на ХХ век Фиона Харви е звъняла „стотици пъти“ на Халоуей и освен това се е появявала пред него непрекъснато „на най-неподходящи места“.

В офиса ми, където и да ни откриеше, мен, сътрудниците ми, близките ми приятели, тя нахълтваше“, разказва политикът.

Според него преследването е започнало, когато той е бил току-що избран за член на британския парламент от Глазгоу. Той твърди, че не го е заплашвала, но той се е страхувал да не му навреди.

Когато някой е обсебен от вас, винаги се страхувате, че това може да стане неочаквано опасно. Но тя никога не ми причини вреда и не ме е заплашвала“, признава Халоуей.

За последен път той е видял Харви някъде в началото на 90-те. Халоуей твърди, че тя е преследвала още адвокатката му Лора Рей и нейния съпруг, биш депутат от лейбъристите Джими Рей.

Сериалът „Еленчето“ излезе в „Нетфликс“ през април 2024 г. Той е създаден по истинската история на 35-годишния шотландски актьор и комедиант Ричард Гад. След огромната популярност на сериала, Фиона Харви потвърди, че тя е прототип на Марта, но отрече да е влизала в ролята на преследвачка на Гад. В интервю за Пиърс Морган тя отрича и хилядите имейли:

Не мисля, че съм му пращала каквото и да било. Може да е имало няколко имейла със закачлив тон, но само това“.

През юни Фиона Харви подаде иск срещу „Нефликс“ за 170 млн. долара, като обвини стрийминг канала в клевета, причиняване на емоционални страдания и нарушаване на конфиденциалността. В иска ù се казва, че твърдението на авторите на сериала, че той се основава на реални събития е „най-голямата лъжа в историята на телевизията“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg