СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Шоу възмути Великобритания с идеята да унищожи картина на Хитлер

Дебат по британската телевизия може ли да се раздели изкуството от личността на създтеля му

Комедиантът Джими Кар в стендъп шоуто „His Dark Material“. Снимка: Нетфликс - Шоу възмути Великобритания с идеята да унищожи картина на Хитлер

Комедиантът Джими Кар в стендъп шоуто „His Dark Material“. Снимка: Нетфликс

Въпросът трябва ли да бъде унищожена картина на Адолф Хитлер на сцена предизвика сериозно недоволство сред британците и навлече критики за ново шоу на Джими Кар. Комедиантът, който на 19 октомври ще излезе пред българската публика в НДК, планира вид телевизионен дебат, озаглавен „Jimmy Carr Destroys Art“ (Джими Кар унищожава изкуство).

Шоуто ще се излъчи по-късно през месеца по британския „Чанъл 4“. Медийната компания обяви, че е купила произведения на противоречиви творци като Адолф Хитлер, Пабло Пикасо, осъдения за педофилия Ролф Харис и скулптора Ерик Гил, който в дневниците си описва сексуалния тормоз срещу двете си големи дъщери, инцестна връзка със сестра си и сексуални експерименти с кучето си. В шоуто водещият ще постави въпроса дали може да разглеждат отделно изкуството от личността на създателя му и ще покани публиката да гласува дали Кар да унищожи произведение на „опозорен творец“, или не, съобщава „Гардиън“.

Очаквано, предаването предизвика поредица от критики. Шоуто „превръща Хитлер в развлекателна тема“, заявиха от британската организация „Ден в памет на Холокоста“.

„Въпросът доколко изкуството може да бъда свързвано с личността на създателя си е важен, но това предаване разчита на шока да му вдигне рейтинга – казва Оливия Маркс-Уолдман, председател на организацията. – Тривиализирането на ужасите на нацизма не бива да бъде допускано.“

Други откриха паралели между обявеното съдържание на предаването с нацисткото горене на книги, имаше и такива, които се обявиха в защита на изкуството, независимо от създателя му и насочиха критиките си към тв канала с въпрос как е възможно подобна продукция да бъде одобрена за телевизията. Бе повдигнат и друг проблем – отделянето на очевидно голям бюджет от телевизията за произведенията на посочените творци във време, в което британците все повече затягат коланите (в миналото творби на Хитлер са се продавали за суми до 400 хил. долара).

„Това не е дебат за свободата на словото, а отчаяно търсене на внимание“, казва един от коментаторите.

Изтъкнати бяха и предишни проблемни изяви на Кар, в които комедиантът се шегува с Холокоста и в частност с изтреблението на ромски общества.

„Когато хората говорят за Холокоста, те говорят за трагедията и ужаса на 6 милиона еврейски живота, загубени в нацистката военна машина. Но никога не споменават хилядите роми, убити от нацистите. Никой не говори за тях, защото никой не иска да говори за плюсовете“, шегува се Кар в стендъп шоуто си „His Dark Material“.

Кар ще пристигне в София след броени дни и на 19 октомври ще излезе в зала 1 на НДК с шоуто си „Terribly Funny“ (Ужасно смешно).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС