Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Шоуто на Слави пак свалено

Изданието с журналиста Васил Иванов, обвинил в цензура Нова тв, сменено от Би Ти Ви заради липса на „етични стандарти“

Шоуто на Слави отново бе свалено от Би Ти Ви „поради несъответствие на съдържанието му със стандартите за редакционно съдържание“. Снимка: Емил Георгиев, Архив на „Площад Славейков“ - Шоуто на Слави пак свалено

Шоуто на Слави отново бе свалено от Би Ти Ви „поради несъответствие на съдържанието му със стандартите за редакционно съдържание“. Снимка: Емил Георгиев, Архив на „Площад Славейков“

Шоуто на Слави пак върви на запис. Вместо актуалното издание, в което трябваше да има интервю с разследващия журналист Васил Иванов, Би Ти Ви излъчва стар брой от музикален конкурс. Медията свали и епизод на шоуто от края на март, тъй като той „не съответства на стандартите за телевизионно съдържание на неутрална и обективна телевизия“. От медията обясниха, че не толерират „едностранно представяне в програмите си“. След това двете страни постигнаха разбирателство и шоуто продължи да се излъчва.

Днес по-рано през деня Васил Иванов обяви, че напуска Нова телевизия заради „системна цензура“. В профила си във Фейсбук той публикува предизвестието си за напускане:

„Заради системна цензура, налагана ми от Дарина Сарелска – директор „Новини и актуални предавания“, с настоящето и на основание чл. 326 от Кодекса на труда, отправям настоящето 30-дневно предизвестие за прекратяване на трудовия ми договор“.

Иванов обяви, че ще изложи „подробности и доказателства“ вечерта в Шоуто на Слави. Последва позиция от Нова телевизия, в която бе пожелан успех на журналиста, а за шефката на „Новините“ бе посочено:

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

„NOVA се гордее с всички тези постижения, както и с работата на своя водещ новинарски екип, ръководен от Дарина Сарелска, чийто професионализъм и опит допринасят за успеха и авторитета на медията. NOVA има пълно доверие в редакционната политика, следвана от разследващите журналисти, под ръководството на мениджмънта на отдел „Новини и актуални предавания“.

Самата Сарелска също коментира случая – със статус във Фейсбук:

„Намирам за съвсем естествено за времето, в което живеем, опитът да сложиш прът в колелата на порочната журналистика, да се нарича цензура“.

Преди минути от Би Ти Ви изпратиха обяснение до медиите за сваления епизод от Шоуто на Слави:

„bTV излъчва повторение на епизод на Шоуто на Слави тази вечер. Предвиденият за тази вечер епизод няма да бъде излъчен поради несъответствие на съдържанието му със стандартите за редакционно съдържание.

bTV счита, че представянето на едностранна позиция противоречи на етичните стандарти и на добросъвестността. bTV стои твърдо зад спазването на законодателната рамка в страната и високоетичните стандарти“.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3