Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Шоуто на Слави пак свалено

Изданието с журналиста Васил Иванов, обвинил в цензура Нова тв, сменено от Би Ти Ви заради липса на „етични стандарти“

Шоуто на Слави отново бе свалено от Би Ти Ви „поради несъответствие на съдържанието му със стандартите за редакционно съдържание“. Снимка: Емил Георгиев, Архив на „Площад Славейков“ - Шоуто на Слави пак свалено

Шоуто на Слави отново бе свалено от Би Ти Ви „поради несъответствие на съдържанието му със стандартите за редакционно съдържание“. Снимка: Емил Георгиев, Архив на „Площад Славейков“

Шоуто на Слави пак върви на запис. Вместо актуалното издание, в което трябваше да има интервю с разследващия журналист Васил Иванов, Би Ти Ви излъчва стар брой от музикален конкурс. Медията свали и епизод на шоуто от края на март, тъй като той „не съответства на стандартите за телевизионно съдържание на неутрална и обективна телевизия“. От медията обясниха, че не толерират „едностранно представяне в програмите си“. След това двете страни постигнаха разбирателство и шоуто продължи да се излъчва.

Днес по-рано през деня Васил Иванов обяви, че напуска Нова телевизия заради „системна цензура“. В профила си във Фейсбук той публикува предизвестието си за напускане:

„Заради системна цензура, налагана ми от Дарина Сарелска – директор „Новини и актуални предавания“, с настоящето и на основание чл. 326 от Кодекса на труда, отправям настоящето 30-дневно предизвестие за прекратяване на трудовия ми договор“.

Иванов обяви, че ще изложи „подробности и доказателства“ вечерта в Шоуто на Слави. Последва позиция от Нова телевизия, в която бе пожелан успех на журналиста, а за шефката на „Новините“ бе посочено:

„NOVA се гордее с всички тези постижения, както и с работата на своя водещ новинарски екип, ръководен от Дарина Сарелска, чийто професионализъм и опит допринасят за успеха и авторитета на медията. NOVA има пълно доверие в редакционната политика, следвана от разследващите журналисти, под ръководството на мениджмънта на отдел „Новини и актуални предавания“.

Самата Сарелска също коментира случая – със статус във Фейсбук:

„Намирам за съвсем естествено за времето, в което живеем, опитът да сложиш прът в колелата на порочната журналистика, да се нарича цензура“.

Преди минути от Би Ти Ви изпратиха обяснение до медиите за сваления епизод от Шоуто на Слави:

„bTV излъчва повторение на епизод на Шоуто на Слави тази вечер. Предвиденият за тази вечер епизод няма да бъде излъчен поради несъответствие на съдържанието му със стандартите за редакционно съдържание.

bTV счита, че представянето на едностранна позиция противоречи на етичните стандарти и на добросъвестността. bTV стои твърдо зад спазването на законодателната рамка в страната и високоетичните стандарти“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90