Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Щастливи без облак, щастливи без болка

Нов сборник с разкази на Гийермо Мартинес е вече на българския пазар

През 2014 г. Мартинес беше удостоен с новоучредената награда за най-добър испаноезичен разказ „Габриел Гарсия Маркес” за „Отблъскващо щастие”. - Щастливи без облак, щастливи без болка

През 2014 г. Мартинес беше удостоен с новоучредената награда за най-добър испаноезичен разказ „Габриел Гарсия Маркес” за „Отблъскващо щастие”.

Ново шеметно завихряне от Гийермо Мартинес предлага сборникът с разкази „Отблъскващо щастие“. Българската публика познава писателя чрез интелектуалните му трилъри „Убийства в Оксфорд” и „Бавната смърт на Лусиана Б.”, а по време на току-що приключилия кино-литературен фестивал CineLibri беше излъчен и филмът „Убийства в Оксфорд”.

Cover-Otblyskvashto-shtastieЗатова сега чрез новия сборник не само ще преоткрие, но и ще дооткрие Мартинес. Увличащи, устремни, шеметни, дръзки – това са разказите в книгата му. Образите са в непрестанен, понякога необуздан бяг, сякаш се стремят да достигнат някакво свое дъно и да се оттласнат в съзнанието, като лично déjà vu, като предвкусване на някаква непреодолима болка. Като тътен на неизбежността.

„Пълно щастие вероятно няма, но ако поне веднъж не разсипвате супата, би помогнало значително”, казва майката в разказа „Отблъскващо щастие”, дал името си на целия сборник.

„Щастието е като дъгата – не се вижда над собствената стряха, а само над чуждата”, скромно подсказва и бабата, като уточнява, че това е стара еврейска пословица.

„Ако искаш да си щастлив, както твърдиш, спри да анализираш, момче, не анализирай”, отсича бащата в същия разказ.

Всеки член на семейството има своя формула за щастието, но всички заедно са нещастни – цял живот се взират в „отблъскващо щастливото” семейство М. Дали всички щастливи семейства си приличат или само така изглежда? Оказва ли се, че щастието е непознат, крехък и екзотичен вид, известен само на онзи, който не се занимава с него?

„Отблъскващо щастие” е само един от разказите, който се занимава с човешките дефицити. Читателят се гмурва още в абсурдно-смешноватия „Това, което всяко момиче трябва да види”, потъва в безнадеждно изморени очи, научава откъде извира новият картезиански принцип: „Лигавя се, следователно същестувам”, обърква се в „царствата на хоризонталното положение”. И разбира тайната на „О сото гари”, една от първите и най-ефикасни хватки, които се усвояват в джудото.

Гийермо Мартинес е сред водещите имена на съвременната латиноамериканска проза и без съмнение един от най-даровитите и разпознаваеми съвременни аржентински творци. Завършва математика в Националния южен университет на Аржентина през 1984 г., получава титлата доктор по логика през 1992 г. и прави постдокторат в Оксфорд. Носител е на аржентинската награда „Планета” за романа „Убийства в Оксфорд”, преведен на трийсет и пет езика и екранизиран успешно под режисурата на Алекс ди ла Иглесия.

През 2014 г. Мартинес беше удостоен с новоучредената награда за най-добър испаноезичен разказ „Габриел Гарсия Маркес” именно за „Отблъскващо щастие”. Избран измежду 123 предложения от различни испаноезични държави, сборникът е отличен от журито заради „… своята цялост и сила, проницателност и уравновесеност, характеризиращи неговата проза, както и заради убедителното владеене на жанра. Тази книга е израз на един самобитен поглед, в който абсурдът, ужасът, фантастичното и странното, коренящи се в ежедневното, са обрисувани с виртуозно майсторство…”.


Гийермо Мартинес пристига в България по случай 25-годишния юбилей на издателство „Колибри” и ще говори за творчеството си, за капаните на известността и новите си проекти на 19 ноември от 19:00 ч. в литературен клуб „Перото” – НДК. Българското издание на сборника „Отблъскващо щастие” ще бъде представено от Лили Табакова.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90