Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Щатският университет в Охайо въведе задължителна ваксинация

Мярката посрещната с одобрение от студенти, преподаватели и ръководството на учебното заведение

Университетът в Охайо (на снимката) следва политиката на други учебни заведения  в САЩ, които изискват задължителна ваксинация, например Мичиганския университет. Снимка: Университетът в Охайо/Инстаграм - Щатският университет в Охайо въведе задължителна ваксинация

Университетът в Охайо (на снимката) следва политиката на други учебни заведения в САЩ, които изискват задължителна ваксинация, например Мичиганския университет. Снимка: Университетът в Охайо/Инстаграм

Седмици преди завръщането на студентите в учебните зали, Университетът в Охайо обяви, че ще изисква задължителна ваксинация против Ковид-19. Кристина М. Джонсън, декан на учебното заведение, уточнява, че задължението засяга както студентите и служителите на университета, така и преподавателите. До 15 октомври те трябва да имат поне една доза от избран анти-Ковид препарат, съобщават американски издания.

Над 50% от населението в щата Охайо е получило поне една доза от имунизацията. Около 73% от хората, заети или учащи в щатския университет, също са ваксинирани.

„Има голяма подкрепа за това изискване от нашата общност, включително от студентите, преподавателите, останалите служители на университета и ръководството – казва Джонсън. – Още от началото на пандемията ние взимаме решенията си на базата на официални данни и след съветване със здравни експерти, включително и с Американския център по заразни болести и превенция и местните власти.“

Джонсън уточнява, че вероятно ще има отклонения от правилото за хората, които не искат да си поставят ваксина, но случаите ще се разглеждат и решават поединично. Ако до ръководството постъпи молба за освобождаване от задължителната ваксинация, човекът ще бъде поканен да проведе онлайн курс за „подходящо поведение на работното място относно рисковете за пренасяне на вируса като неваксиниран“, ще трябва да се подлага на седмични тестове и да носи маска на закрито, дори ако здравните протоколи на университета претърпят промени в бъдеще.

Студенти, които не са били имунизирани до крайния срок или не са подали молба за освобождаване от ваксинация, няма да бъдат допускани до учебните занятия през предстоящата година, няма да имат достъп и до общежитията в кампуса.

Новината идва дни след като Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ даде пълно одобрение за използването на ваксината на „Пфайзер“ на територията на страната. Въпреки че и досега ваксината се поставяше, това се случваше само с разрешение за „спешна употреба“.

Миналата седмица български университет прие същата политика – лекциите в пловдивския Медицински университет ще се провеждат онлайн през новата учебна година, но стажанти, специализанти и докторанти трябва да присъстват на живо. За достъп до университета от студентите ще се изисква сертификат за ваксинация, валиден документ за преболедуване на Ковид-19 или валиден документ за отрицателен PCR тест. Това предизвика широк отзвук – в България едва 15,5% от населението е ваксинирано (средно този процент за света е 24,7).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90