Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

„Ще бъде късно, когато закрещиш „Ох!“

Изложба в Руската национална библиотека показва, че ваксинационните сертификати не са измислени през ХХІ век

Плакат, който призовава да се направи ваксинация против холера и коремен тиф. Снимка: Руска национална библиотека - „Ще бъде късно, когато закрещиш „Ох!“

Плакат, който призовава да се направи ваксинация против холера и коремен тиф. Снимка: Руска национална библиотека

Плакати, показващи как са се борили в СССР с епидемиите на ХХ век, показват в Руската национална библиотека, съобщава ТАСС. Заглавието на изложбата е „Ще бъде късно, когато закрещиш „Ох!“.

Представени са повече от 100 плаката и материали, свързани с битката срещу инфекциозните заболявания в СССР в периода 1920 – 1990 г. Първият етап – от 1920 до 1921 г. – е по време на Гражданската война, когато разрухата, гладът и болестите са основна задача пред младата държава. Тогава основен агитационен инструмент стават плакатите, създавани от художници и поети, към Руската телеграфна агенция. Сред тях са и оригинални постери, създадени от представители на руския авангард с помощта на опростени изразни средства, разбираеми за масовия зрител.

Плакати за вредата от мухите и опасността от самолечение. Снимка: Руска национална библиотека

Плакатите от 30-те години, които призовават към „поход за чистота“, са вече основно в духа на конструктивизма, с характерните особености на фотомонтажа, ефектни ракурси в композицията и ярки цветове. Именно през 30-те е била въведена задължителната ваксинация срещу едра шарка, което довежда до пълното ѝ изкореняване през 1936 г. Плакатът „Всички трябва да имат“ разказва за това колко сериозно са приемали държавните институции тази задача – всеки гражданин е бил длъжен да се ваксинира и да има сертификат за ваксинация. Агитационни материали, свързани с епидемиологичната хигиена, е имало дори в Ленинград по време на блокадата.

Плакатите от 50-те въвеждат понятието „култура на бита“. Новият агитационен език е по-патетичен и набляга на вече постигнатите успехи в науката и медицината.

От изложбата става ясно, че борбата с епидемиите не е приоритет на ХХІ век, че миенето на ръцете, носенето на маски и наличието на ваксинационни сертификати съвсем не е ново явление, а отдавна изпитани методи за борба с епидемиите.

Стихчето под снимката призовава да се мият ръцете преди хранене, защото „ще бъде късно, когато закрещиш „ох!”. Снимка: Руска национална библиотека

Агитационен материал за работата на селските санитарни служби. Една от задачите им е била организацията на ваксинационни кампании. Снимка: Руска национална библиотека

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах