Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ще бъде ли лишен Самуил от ослепените си воини?

Столична община ще позволи ли на Светлин Русев да премести скулптурата на Любомир Далчев пред Квадрат 500?

Според Светлин Русев не е лоша идеята статуята на Самуил да бъде оставена без „директен контакт“ с  „воините“ на Любомир Далчев. Снимка: Румен Добрев - Ще бъде ли лишен Самуил от ослепените си воини?

Според Светлин Русев не е лоша идеята статуята на Самуил да бъде оставена без „директен контакт“ с „воините“ на Любомир Далчев. Снимка: Румен Добрев

Да бъде преместена скулптурната композиция на Любомир Далчев „Самуиловите воини“ пред Националната галерия „Квадрат 500“. Това е поискал Светлин Русев от кмета на София Йорданка Фандъкова в писмо, казва самият художник в интервю за последния брой на в. „Преса“.

Академикът твърди, че преместването би било уместно, защото мексиканската пластика, която в момента стои пред музея, е слаба и неподходяща като мащаб за мястото.

„Още преди откриването директорът на галерията Слава Иванова изпрати писмо до г-жа Фандъкова да предостави за гостуване „Самуиловите войни“ на Любомир Далчев – казва Русев, – положително беше и становището на директора на Софийска градска художествена галерия Аделина Филева. За мен са напълно неясни съображенията, с които се отложи положителното решение.“

Светлин Русев твърди, че очаквал обещана среща с Йорданка Фандъкова, но засега тя все още не е станала факт. Междувременно обсъдил идеята си със скулпторната колегия от Художествената академия и те предложили в пространство пред музея да се разположат фигурите на Далчев:

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Мисля, че по-добро решение от това и за музея, и за Далчев няма.“

Колкото и да е добра по думите му идеята, новият паметник на цар Самуил е издигнат не случайно срещу „ослепените воини“ на Далчев. Владетелят е изобразен със сведени очи, в мига, в който вижда осакатените си войници. Именно заради този „контакт“ надали Столична община ще приеме да бъде преместена композицията на Далчев, въпреки че се подготвя реаранжиране на площад „Александър Невски“ и някои статуи вероятно ще бъдат преместени. „Площад Славейков“ потърси от софийското кметство отговор за съдбата на творбата на Любомир Далчев – от там обаче отказаха коментар.

„Независимо какви са качествата на паметниците, не може спонсор или някаква фондация, колкото и да е националноотговорна, да решават подобен проблем – коментира в „Преса“ Светлин Русев. – Не искам да изреждам колко паметници се пръкнаха по градинки на заслужили и по-малко заслужили за една или друга кауза, а на дома на Константин Павлов няма една паметна плоча! Мисля, че това, което е работа на министъра на културата, на просветата и на Софийската община не може да се решава със спонтанни идеи дори на дарители.“

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах