VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ще бъде ли показан филмът за Милчо Левиев? Режисьорът отказва

Андрей Чертов, правил филм за джазмена, твърди, че по-късно работната версия му е отнета и е монтиран филм с друг режисьор

Октомври 2014 г., зала „България“: Милчо Левиев е на пианото, режисьорът Андрей Чертов - зад камерата на филма Silent Movie. Снимки: Емил Георгиев - Ще бъде ли показан филмът за Милчо Левиев? Режисьорът отказва

Октомври 2014 г., зала „България“: Милчо Левиев е на пианото, режисьорът Андрей Чертов - зад камерата на филма Silent Movie. Снимки: Емил Георгиев

Има ли сила, която да спре филм, ако един от неговите автори не иска той да бъде показан? Точно това се опитва да направи режисьорът Андрей Чертов, заснел суровия материал за филма „Silent Movie“, посветен на 80-годишнината на джазмена Милчо Левиев. През ноември филмът ще бъде показан пред публика в Пловдив и в София като част от честванията „Една легенда на 80“.

Проектът за документален филм, посветен на Левиев, печели субсидия от Националния филмов център и екипът започва снимки през 2014 г. Чертов лично снима кадрите за филма. Той е сценарист, режисьор и оператор на филма – тоест носи авторските права над материала. По думите на Чертов, по време на работния процес от него е била открадната работната версия на филма „Silent Movie“, а след това е била монтирана от друг режисьор – „без мое знание и съгласие и е подписана с моето име като автор“.

Левиев и Чертов по време на снимките за филма

Затова Андрей Чертов настоява прожекциите на новата версия на филма да бъдат спрени „или името ми да бъде махнато от надписите на филмовото копие на въпросната версия“.

За нарушените си авторски права Чертов е сигнализирал в Министерството на културата и в Националния филмов центъра, но все още не е получил отговор.

„Площад Славейков“ потърси позицията на Боил Банов и попита дали в управляваното от него ведомство са получили сигнала от Андрей Чертов – и ако е така, какви мерки са предприети от Министерството на културата. Търсим мотивите и на продуцента на филма Иван Тонев. Помолихме за мнение също и адвокат по авторски права.

Предлагаме ви отворено писмо на Андрей Чертов, адресирано до българските медии. 

„Уважаеми представители на българските медии,

Чрез Вас се надявам това открито писмо да достигне до широката общественост, тъй като смятам, че в ХХI е недопустимо чрез средствата за масово осведомяване да бъде рекламирана една интелектуална кражба, още повече, когато това се случва с филм, посветен на именития джаз музикант маестро Милчо Левиев.

Като автор – сценарист, режисьор и оператор на проекта „Silent Movie”, официално заявявам, че версията, която се готви да бъде излъчена в Пловдив, в Дома на културата „Борис Христов” на 10 ноември и в София, в зала „България“ на 22 ноември 2017 година във връзка с честването на композитора Милчо Левиев под надслов „Една легенда на 80”, няма нищо общо с филма, на който в действителност съм автор. Това е нарушение на авторските права според Закона за авторското право и сродните му права. А музикалното изпълнение на Оркестъра на Държавна опера-Пловдив по време на прожекцията на авторския материал, заснет и режисиран от мен, е недопустима без съгласието на автора.

Работната версия на „Silent Movie” бе открадната от мен по време на работата ми по филма, монтирана от друг режисьор, без мое знание и съгласие и е подписана с моето име като автор, което е чиста проба интелектуална кражба.

Г-н Петър Салчев, в качеството си на председател на Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев” и инициатор на честването на композитора Милчо Левиев, също е уведомен и предупреден, че филмът във версията, в която се предлага да бъде излъчен в Пловдив и София не е моят филм, но въпреки това предлага именно нея за прожекция при това като се изписва моето име. Според неговия анонс филмът е представен в жанр игрално-биографичен, което е некоректно спрямо стилистиката на филма и биографията на най-големия жив български и световно известен музикант.

За да се избегнат спекулативни и негативни отзиви от зрителите и почитателите на киното относно творчеството на маестро Левиев, тъй като всичко това може да предизвика неправилно отношение към събитието „Една легенда на 80” и да навреди на имиджа му, настоявам прожекциите на открадната версия да бъдат спрени или името ми да бъде махнато от надписите на филмовото копие на въпросната версия.

За проблема съм алармирал многократно чрез официални писма министъра на културата г-н Боил Банов, както и и.д. изпълнителния директор на Националния филмов център г-н Камен Балкански, но до момента от тях не съм получил никакъв официален писмен отговор, което за мен е меко казано израз на странна незаинтересованост, особено когато става дума за изразходването на държавна субсидия. Проектът „Silent Movie” е финансиран от НФЦ.

Молбата ми към българските медии е, когато отразяват събитията около честването на юбилея на г-н Левиев и филма „Silent Movie”, промотиран от продуцента Иван Тонев, да имат предвид горното ми изявление и да знаят, че в случая става дума за интелектуална кражба и за филм, в чиито надписи стои моето име, но реално това не е мой филм. Като автор държа на версията на „Silent Movie”, която аз съм заснел и монтирал и която отдавна е готова.

23 октомври, 2017 г. С уважение: Андрей Чертов“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg