Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ще бъде съборен

Демонтажът на паметника пред НДК разрешен, Административният съд отхвърли жалбата на автора Валентин Старчев

Творческите съюзи заплашиха, че ще направят жива верига около паметника пред НДК, ако Столична община започне събарянето му. Снимки: Румен Добрев - Ще бъде съборен

Творческите съюзи заплашиха, че ще направят жива верига около паметника пред НДК, ако Столична община започне събарянето му. Снимки: Румен Добрев

Паметникът пред НДК все пак ще бъде премахнат. Това става ясно, след като Административният съд в София не е дал ход на жалбите на автора на монумента Валентин Старчев срещу решението на Столичния общински съвет за демонтажа. Отхвърлени са останалите шест жалби на граждани и граждански организации, съобщава „Дневник“, позовавайки се на източници от Столичната община.

Магистратите не са уважили подадените в началото на 2015 г. жалби на скулптора и посочения мотив за нарушаване на авторските му права, защото паметникът от създаването си е публична собственост. От няколко години той е собственост на Столична община и според съда това означава, че тя може да се разпорежда изцяло с него и да преценява какво да бъде бъдещето му.

Според „Дневник“ фигурите от монумента „1300 години България“ ще бъдат преместени в Музея на София. На мястото на паметника пък ще бъдат възстановени мемориалните плочи на Първи и Шести полк, което бе решено от Столичния общински съвет в края на миналата година.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg