POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ще дойде ден, когато потопът във Варна ще се повтори в София

Наказва ли ни Господ, се питат във фейсбук

20 юни, Варна, кв. "Аспарухово" - Ще дойде ден, когато потопът във Варна ще се повтори в София

20 юни, Варна, кв. "Аспарухово"

Пейо Колев: Това не е природно бедствие, това са три дни дъжд. Дъжд! Не ураган, не тайфун, не цунами

Ще дойде денят, когато случилото се във Варна ще се повтори в София. Защото липсата на инфраструктура в Лозенец, Бояна, Боянски ливади и пр., както и малоумното застрояване, станало възможно заради алчността на местната власт и желанието на собствениците за бързо забогатяване, крие абсолютно същия риск от наводнения. Олигофренското асфалтиране направо върху паветата, без да има отводнителна система, ще създаде идеалните условия за такъв хаос. Липсата на дървета също ще помогне. И тогава пак няма да има виновни, ще го отнесе текущия управленец, не че няма да е справедливо. Канализационните системи на подлезите не са прочиствани от години, не знам какво ще е положението с метрото. И все пак, в София има няколко канала (реки), които до тоя момент са спасявали положението, въпреки, че не беше отдавна, когато Перловската река преля с около 1/2 метър над Орлов мост. За съжаление, коритата на тези канали са в плачевно състояние, има множество зазидани артерии и изобщо няма служба, която систематично да проверява какво се случва отдолу. Това не е природно бедствие, това са три дни дъжд. Дъжд! Не ураган, не тайфун, не цунами.

Стефан Иванов: Политици, изгнили сте. Ще ви изгние и имането

В семейството ми има история как преди много години получават телеграма от роднини в Жеравна: „Прибирай се, капе ти в задника“. Втрещили се и не разбрали. Отишли. Усетили се, че задник е килер, задна стая без прозорци, където се държат храна и дрехи. Политици, вие също не разбирате. Бездействате. Говорите на успореден език. С неадекватна реторика. Думите ви не се пресичат и не докосват реалността на една човешка трагедия. Задници сте. Много капе при вас. Душичката ви е мухлясала и изгнила. Ще ви изгният парите и имането.

Дарина Такова: Човекът е внезапно смъртен

От час се чудя какво да напиша за случилото се във Варна, не ми идва нищо адекватно, освен че съм съпричастна, каквато винаги съм била. Добре е да се научим да сме такива и вътрешно да се помолим за живота и здравето на всички бедстващи. Не само, когато се случва на нас, на близките и познатите ни. Боли ме винаги. И нека не си казваме: „Дреме ми“, когато сполети беда далечни страни и народи, както и да не забравяме, че фомулата „На мен няма да ми се случи“ е детински наивна. Животът е непредвидим и динамичен, а човекът внезапно смъртен. Единственото, което ни остава, е да бъдем добри и състрадателни и да се обърнем към Бог с любов. Не защото Той наказва, а защото самият е Любов и това е смисълът на нашето съществувание в материалния свят…

Димитър Чернев: Бог ли ни наказва?

Не бързайте да ме обявявате за неверник и поругател – само питам. Дали Бог по някаква своя неразгадаема логика наказва тези, които обича и наистина ли не наказва тези, които мрази? Защото масовите бедствия поразяват предимно по-бедните – „Труд кървав, Боже, пожалей“, които би следвало да са възлюблените му чеда? Те нямат други домове, в които да се подслонят, нямат банкови сметки, с които да поправят порутените си къщи; съсипана е реколтата им, с която са разчитали да си помогнат през зимата; потрошени са старите им, но единствени мебели и коли; нанесени са им травми, които ще носят дълго в себе си!

Бойко Богданов: Нещо да ви светва?

В рамките на няма и месец: земетресения, градушки, наводнения… Нещо да ви светва?

Мила Искренова: Красивите ни планини ще рухнат на тъпите ни глави. Това заслужаваме!

Намирам за напълно излишно „почитането на паметта на загиналите с едноминутно мълчание в парламентарната зала’… Там ежегодишно, ежедневно и ежеминутно се „почита паметта на народа“ от достатъчно дълго време – след като убиеш духа на един народ, неговото физически унищожаване е само една малка и естествена формалност.

Ще ни рухнат планините на главите – красивите ни планини на тъпите ни глави – това заслужаваме!

Мила Ташева: Живеем ден за ден, след нас и потоп

Последните 30 години никой не е направил нищо с мисълта за утре. Винаги всичко е днес – не само политиците, и ние се научихме да живеем ден за ден. След нас – и потоп. И потопът дойде. И е страшно, защото това, което се случва във Варна, се случва именно във Варна, а не в някое забравено село по границата… И утре ще се случи в Бургас, Пловдив и София. И никой няма да ни помогне.

Огнян Минчев: Варна е напълно изоставен град от десетилетия

Бог да прости невинните жертви на потопа в Аспарухово – Варна! Бедствието можеше да бъде по-малко, ако Варна не беше един напълно изоставен град в продължение на десетилетия – от държавата, от собствените си управници и от трибуквената групировка, която познава само действие „прибиране“. Очаквам през следващите часове да чуя какво прави и какво дава групировката ТИМ за преодоляване на щетите от бедствието.

Боримир Дончев: Живеем в първобитно общество, подвластно на стихии

Случилото се не е природно бедствие, а краен, уви, трагичен резултат от целенасочените усилия на управниците да съсипят всичко заради своята изгода. Примерът е христоматиен от екологията… През 30-те години на миналия век нейде из планините на Щатите изсичат гората от цял склон, за да видят как ще се държи водният отток. Получава се това, което се случи във Варна! Изсякоха горите, изсякоха лесозащитните пояси в Добруджа… Секат, секат и не мислят. Да се готвят Банско и други подобни бизнес локации… 

Така ще бъде, докато за управници се назначават аматьори, физкултурници, склададжии, меринджеи и прочие добитък… Само защото били наши другари. Политически „отговорни“. Живеем в едно първобитно общество, подвластно на стихии и „каквото там дойде…“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg