Ще гледаме ли Нуреев от Болшой театър в София?

Владислав Лантратов, премиер балетист на трупата, пристига за гала спектакъл в зала 1 на НДК

Владислав Лантратов и Мария Амександрова в сцена от балета „Дон Кихот“. Снимка: Болшой театър - Ще гледаме ли Нуреев от Болшой театър в София?

Владислав Лантратов и Мария Амександрова в сцена от балета „Дон Кихот“. Снимка: Болшой театър

Преди близо година един спектакъл бе свален в последната минута от афиша на Болшой театър. „Нуреев“, който проследява живота на гей балетиста Рудолф Нуреев, избягал от Съветския съюз към Запада и постигнал световна слава преди да почине от болест, свързана със СПИН, трябваше да тръгне през юли, но театърът го отмени три дни преди премиерата. И все пак представлението стигна до сцена – през декември 2017-а. Но на неговия режисьор Кирил Серебренников бяха предявени обвинения в злоупотреба с обществени средства и до днес той все още е под домашен арест.

Впоследствие „Нуреев“ получи оценката на критиката и куп награди, а премиер балетистът Владислав Лантратов, който играе образа на Нуреев, получи отличие „най-добър танцьор“ за ролята. Скоро ще го гледаме и у нас. Лантратов пристига на гастрол в България в гала спектакъл с откъси от хитови заглавия от афиша на театъра.

Вижте още: НАЙ-КРАСИВИЯТ СКОК НА НУРЕЕВ – ПРЕЗ ЖЕЛЯЗНАТА ЗАВЕСА

Представлението ще бъде на 29 октомври в зала 1 на НДК. Владислав Лантратов е един от десетимата водещи солисти от балетната трупа на Болшой, между които Мария Александрова, Екатерина Крысанова, Анастасия Сташкевич, Маргарита Шрайнер, Руслан Сквороцов, Вячеслав Лопатин, Артур Мкртчян… Ценителите в София ще ги видят в дуети от спектаклите „Дон Кихот“, „Спящата красавица”, „Лешникотрошачката”, „Раймонда“, „Пламъците на Париж” и – по думите на организаторите „Дегрис“ – с богат съвременен репертоар.

Америка за България

Дали между откъсите ще бъде и „Нуреев“, който днес се играе в Болшой с предупреждението „18+“? По-скоро не – в програмата са „по-прилични“ заглавия от афиша на театъра. А и спектакълът е обявен като изпълнения на дуети.

Билетите за събитието са на цени от 50 до 120 лв. и са вече в продажба. Входът е свободен за деца до 7 г., но без право на седящо място.

И понеже вероятно няма да видим „Нуреев“ у нас, да зърнем откъс във видео: 

Bookshop 300×250 3
ДС