Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Ще има квоти за българска музика в ефира

В повечето държави, където е въведена квотата, медиите са длъжни да пускат до 43% национална музика

След промяната в ефира ще звучи и повече фолклорна музика. На снимката: Народният оркестър на БНР - Ще има квоти за българска музика в ефира

След промяната в ефира ще звучи и повече фолклорна музика. На снимката: Народният оркестър на БНР

Надежден и правилен подход за защита на българското творчество и национален интерес – така министърът на културата Боил Банов определи днес на среща с представители на „Музикаутор“ въвеждането на квоти за българска музика в медиите.

Ясен Козев – председател, и Иван Димитров, изпълнителен директор на „Музикаутор“, са обсъждали с министъра мерките за популяризиране на българските музика, език и култура. Предложението да бъдат въведени квоти по примера на други държави като Полша, Словения, Дания, Швейцария, Великобритания, Естония, Португалия, Белгия, Франция, Унгария, Нидерландия, Украйна е било посрещнато с одобрение от Боил Банов.

В 8 от изброените държави задължението обхваща не само обществените медии, но и частните. На места са въведени и правила в кои часови пояси да се излъчва родната музика. Квотите в тези държави варират между 15 и 43%. Другаде има изключения за радиа, чийто профил е излъчването на чуждестранна музика. В повечето от тези държави законово е уредено понятието „национална музика“.

През 2018 г. подобна инициатива стигна дори до пленарна зала на Народното събрание. Тогава инициатори бяха „Сдружение на независимите автори, музиканти и продуценти“ с председател Петър Писарски, основател и китарист на група „Атлас“. Законодателната промяна беше подкрепена от Българската музикална асоциация и от „Музикаутор“, беше внесена за гласуване от депутата от БСП Антон Кутев, но не успя да мине.

Америка за България

Наскоро „Инициативен комитет за повече българска музика в ефира“, който не е обявил кой е в състава му, пусна петиция, с която се настоява за въвеждането на подобни задължителни квоти, като се позова на национално представително изследване на „Алфа рисърч“, според което над 72% от хората у нас искат в медиите да звучат повече музикални произведения на български език и поне 6 от 10 песни да бъдат български. В петицията се казва още:

„Българите обичат музиката на своите творци. Всички ние осъзнаваме нейната сила в живота си – българската музика ни обединява, тя е основа не само на българската култура, но и на нашата идентичност. Днес обаче все по-рядко чуваме българска музика в родния ефир. Статистиката показва, че делът ѝ намалява прогресивно и вече представлява едва около 20% от музиката, която слушаме в медиите.

Имаме право да слушаме любимата си музика и произведения на български език в собствената си страна! Имаме фолклор, на който се възхищават навсякъде по света, автори и музиканти от световна величина, с които се гордеем. Нашата воля е те да звучат и в ефира у дома.“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3