VivaPay

Ще има ли награди „Аскеер“ тази година? Няма категоричен отговор

Проблем е не само коронавирусът, а и липсата на финансиране заради кризата, твърди председателят на фондацията

Четири дни преди 24 май, когато трябваше да се проведе церемонията „Аскеер 2020“, около наградите няма никаква яснота. Снимка: Фондация „Аскеер“ - Ще има ли награди „Аскеер“ тази година? Няма категоричен отговор

Четири дни преди 24 май, когато трябваше да се проведе церемонията „Аскеер 2020“, около наградите няма никаква яснота. Снимка: Фондация „Аскеер“

Има вероятност наградите „Аскеер“ тази година да обявят нулева година, заяви пред „Площад Славейков“ Владислав Виолинов, председател на фондацията, която връчва театралните отличия. По традиция церемонията се провежда навръх 24 май в Театъра на Българската армия, но въпреки плавното отпускане на мерките, свързани с ограничението на заразата от коронавирус, театрите продължават да са под забрана да работят на закрито. На въпроса ще има ли награди на 24 май, след четири дни, Виолинов не даде категоричен отговор.

За разлика от „Икар“ на Съюза на артистите (наградите трябваше да бъдат дадени на 27 март в Народния театър), които обявиха номинациите си и чакат единствено разрешение за провеждане на събития на закрито, в „Армията“ не са готови с претендентите за „Аскеер“, тъй като не е имало яснота дали и кога театралният сезон ще приключи, обясни Виолинов. Членовете на фондацията са гледали над 70 спектакли – „не всички, които влизат в обхвата, но достатъчно“.

Вижте още: НАГРАДИТЕ „ИКАР“ – СЛЕД КАРАНТИНАТА

Тази година наградите „Аскеер“ трябваше да бъдат връчени за 30-и път. И все още има шанс за провеждането им. Разглеждат се няколко възможни варианта за провеждане на церемонията, но окончателното решение ще бъде взето на общо събрание на фондацията. Едно от предложенията е за ноември, когато Военният театър ще отбележи своята 70-годишнина. Ако дотогава събитията на закрито все още не са разрешени, вероятно е събитието да бъде предавано на живо онлайн, без публика в залата. Обсъжда се и да бъде връчено само отличието за цялостно творчество, а останалите статуетки да бъдат раздадени на 24 май 2021 г.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Друга възможност е през есента „Аскеер“ да обяви само списъка с номинациите си, а наградите да бъдат присъждани идната година.

Въпреки желанието на организаторите да проведат церемонията през есента, макар и под различна форма, основна пречка е не само вирусът, но и липсата на финансиране заради кризата. Ако се намерят спонсори, организацията със сигурност ще бъде готова до есента, отбеляза Виолинов. Наградният фонд на Аскеерите е 30 хил. лв.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg