Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ще има ли награди „Аскеер“ тази година? Няма категоричен отговор

Проблем е не само коронавирусът, а и липсата на финансиране заради кризата, твърди председателят на фондацията

Четири дни преди 24 май, когато трябваше да се проведе церемонията „Аскеер 2020“, около наградите няма никаква яснота. Снимка: Фондация „Аскеер“ - Ще има ли награди „Аскеер“ тази година? Няма категоричен отговор

Четири дни преди 24 май, когато трябваше да се проведе церемонията „Аскеер 2020“, около наградите няма никаква яснота. Снимка: Фондация „Аскеер“

Има вероятност наградите „Аскеер“ тази година да обявят нулева година, заяви пред „Площад Славейков“ Владислав Виолинов, председател на фондацията, която връчва театралните отличия. По традиция церемонията се провежда навръх 24 май в Театъра на Българската армия, но въпреки плавното отпускане на мерките, свързани с ограничението на заразата от коронавирус, театрите продължават да са под забрана да работят на закрито. На въпроса ще има ли награди на 24 май, след четири дни, Виолинов не даде категоричен отговор.

За разлика от „Икар“ на Съюза на артистите (наградите трябваше да бъдат дадени на 27 март в Народния театър), които обявиха номинациите си и чакат единствено разрешение за провеждане на събития на закрито, в „Армията“ не са готови с претендентите за „Аскеер“, тъй като не е имало яснота дали и кога театралният сезон ще приключи, обясни Виолинов. Членовете на фондацията са гледали над 70 спектакли – „не всички, които влизат в обхвата, но достатъчно“.

Вижте още: НАГРАДИТЕ „ИКАР“ – СЛЕД КАРАНТИНАТА

Тази година наградите „Аскеер“ трябваше да бъдат връчени за 30-и път. И все още има шанс за провеждането им. Разглеждат се няколко възможни варианта за провеждане на церемонията, но окончателното решение ще бъде взето на общо събрание на фондацията. Едно от предложенията е за ноември, когато Военният театър ще отбележи своята 70-годишнина. Ако дотогава събитията на закрито все още не са разрешени, вероятно е събитието да бъде предавано на живо онлайн, без публика в залата. Обсъжда се и да бъде връчено само отличието за цялостно творчество, а останалите статуетки да бъдат раздадени на 24 май 2021 г.

Друга възможност е през есента „Аскеер“ да обяви само списъка с номинациите си, а наградите да бъдат присъждани идната година.

Въпреки желанието на организаторите да проведат церемонията през есента, макар и под различна форма, основна пречка е не само вирусът, но и липсата на финансиране заради кризата. Ако се намерят спонсори, организацията със сигурност ще бъде готова до есента, отбеляза Виолинов. Наградният фонд на Аскеерите е 30 хил. лв.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Върхът у мен

kapatovo.bg