Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Ще има ли правни последици за Алек Болдуин след смъртоносния изстрел?

Важно е какви са протоколите за безопасност и как се разпределя отговорността за зареденото оръжие, коментират специалисти

Алек Болдуин на снимачната площадка на „Rust“. Снимка: Инстаграм - Ще има ли правни последици за Алек Болдуин след смъртоносния изстрел?

Алек Болдуин на снимачната площадка на „Rust“. Снимка: Инстаграм

Инцидентен изстрел на Алек Болдуин на снимачната площадка на нискобюджетния уестърн „Rust“ доведе до смъртта на операторката Халина Хътчинс и рани режисьора на продукцията Джоел Суза. Случаят шокира и възмути индустрията и предизвика широк дебат за безопасността при боравеното с оръжия на снимки на телевизионни и филмови заглавия.

Болдуин, актьор в уестърна и негов продуцент, доброволно се е явил на разпит и е бил освободен от полицията в Санта Фе, най-близкият град до мястото на снимките. Засега няма повдигнати обвинения, но инцидентът породи въпроса кой ще носи отговорност за трагичната смърт, която е можело да се избегне, ако бяха спазени процедурите при боравене с оръжие.

„Стриктното спазване на протоколите за безопасност по време на снимки ще бъде от голямо значение за потенциалните правни последици по този случай – коментира пред „USA Today“ Рейчъл Фисет от лосанджелиската кантора „Zweiback, Fiset & Coleman“. – Вероятните криминални обвинения ще варират от престъпна безотговорност до умишлен акт.“

Самият Болдуин обаче едва ли ще бъде подсъдим по случая, отбелязва Ниама Рамани, бивш федерален прокурор в Лос Анджелис – от записите от полицейските разпити, които бяха публикувани миналата седмица, става ясно, че асистент режисьорът на продукцията е подал на Болдуин зареденото оръжие. Самият режисьор също не знаел, че в пистолета има истински патрони.

По време на инцидента камерата не работела – операторката Хътчинс и режисьорът решили да репетират предстояща сцена, затова и липсват записи от инцидента. Декор на сцената била църква и седналият Болдуин трябвало да упражни специално движение, при което вади пистолета си с противоположна на оръжието ръка. По план трябвало да насочи оръжието директно към камерата и тогава последвал неочакваният изстрел.

Въпреки че оръжието гръмва в ръката на Болдуин и води до смъртта на един човек и раняването на друг, актьорът не е знаел, че държи заредено оръжие. Пистолетът бил проверен от двама души – „оръжейникът“ Хана Гутиерес и асистент режисьорът Дейв Холс.

Вижте още: ДЕТАЙЛИ ОТ ИНЦИДЕНТА СЪС СТРЕЛБАТА НА АЛЕК БОЛДУИН

Болдуин може да бъде подведен под отговорност, само ако свидетелските показания и доказателствата посочат, че той е боравил безотговорно с оръжието, знаейки рисковете. Засега обаче разследването не е поело в тази посока.

„Има някои обстоятелства, при които дори реквизитно оръжие с халосни патрони може да бъде опасно, ако с него се стреля от близко разстояние – допълва Рамани. – Ако кажем, че пистолетът е бил зареден с халосни, но Болдуин е проявил престъпна небрежност и е стрелял от близко разстояние, тогава той може да се държи отговорен.“

Ако се повдигнат обвинения, по-вероятно е те да бъдат срещу онези, които са знаели, че оръжието е било заредено с истински патрони.

Последствия грозят и продуцентите на филма, ако се докаже, че протоколите им за безопасност не са добре уредени. В такива случаи обаче не се стига до затвор или сериозни присъди, а до значителни глоби.

Фаталните инциденти по време на снимки са рядкост, но всяка филмова и телевизионна продукция има протоколи за безопасност, коментира адвокатът по право Грегъри Кийтинг пред „Лос Анджелис Таймс“.

„Някой е бил безотговорен – посочва той пред изданието. – Това нямаше да се случи без нечия безотговорност. Има протоколи, които се предполага, че се спазват. Става дума само за това кой е проявил небрежност и как се разпределя отговорността. Тогава нещата малко се размиват, тъй като засега и фактите са неясни.“

Делата при подобни инциденти обикновено завършват с милиони, изплатени за обезщетение. През 2014 г. Сара Джоунс, един от асистент операторите на „Среднощен ездач“, умира при инцидент с влак. Семейството ѝ получава 11,2 млн. долара по дело за смърт по невнимание.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg