Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ще има ли протестен концерт № 4? Музикантите от Радиото не трогнаха властта

Симфоничен, народен, джаз оркестър и хор пяха и свириха за достойно заплащане

Творците от Радиото пяха и свириха в сряда сутринта за „зрители“, скрити зад прозорците на Президентството, Министерския съвет и Народното събрание. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков  - Ще има ли протестен концерт № 4? Музикантите от Радиото не трогнаха властта

Творците от Радиото пяха и свириха в сряда сутринта за „зрители“, скрити зад прозорците на Президентството, Министерския съвет и Народното събрание. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Изпълнители от четирите музикални състава на БНР свириха в Триъгълника на властта в сряда сутринта, но нито един представител на държавата от съседните сгради – Президентството, Министерския съвет и Народното събрание – не отвърна на тази покана за разговор за недостойното заплащане на творците от Радиото. Среща с властта все пак ще има: Вежди Рашидов е насрочил извънредно заседание на Комисията по култура и медии в парламента на 26 април, за да обсъди вероятното увеличение на заплатите на музикантите в БНР.

Протестният концерт в сряда започна с намесата на полицията, която помоли музикантите да слязат от стълбите на бившия Партиен дом. Затова първото изпълнение от безплатната музикална програма, предназначена за държавните мъже – химнът на България, бе изпълнен в края на малкото площадче пред сградата.

Заедно с изпълнителите бяха и четиримата им диригенти – руснакът Марк Кадин (на симфоничния оркестър), джазменът Антони Дончев (на Биг Бенда), Димитър Христов (на Народния оркестър) и Любомира Александрова (на смесения хор). Прозвучаха възрожденски песни – „Вятър ечи, Балкан стене… всички на оружие“, „Къде си вярна ти, любов народна“, госпъли като „When the Saints Go Marching In“… а на финала симфониците отново изпълниха химна.

Четирите музикални състави на БНР започнаха ефективни стачни действия в понеделник срещу недостойното си заплащане. Минималната заплата за един оркестрант с висше образование в Радиото е 570 лв. – малко над минималната за страната 510 лв. Средната заплата в музикалните състави в медията е 640 лв.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Още в първия ден на протестите генералният директор на Радиото Александър Велев обясни, че преди няколко години от бюджета им са били отнети 7 млн. лв. и прехвърлени на БНТ и от тогава бюджетът им не е бил актуализиран. За увеличение с 50% на заплатите на музикантите от Радиото е нужен по-малко от 1 млн. лв. годишно към бюджета на медията.

Протестът на творците от БНР получи подкрепата на Ансамбъл „Филип Кутев“, на Музикалната академия, Съюза на композиторите, Българска музикална асоциация и дори на представители от попсцената – в сряда сутрин на митинга пред Министерския съвет присъстваха музикантите от Д2.

Протестните концерти ще продължат.

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах