Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ще излезе ли Украйна от шинела на Путин?

Владимир Путин - Ще излезе ли Украйна от шинела на Путин?

Владимир Путин

Фамилии с легендарен статус в руската литература възкръснаха сред руините на Майдана в Киев. Цял свят се разходи духом в галерията от снимки от дома на бившия главен прокурор на Украйна Виктор Пшонка. И мигом цялата менажерия на Гогол се надигна от гроба, начело с привидението на плахия помещчик Иван Фьодорович Шпонка от „Вечери в селцето край Диканка”.

Шпонка, за когото според Гогол казвали, че е голям стопанин на имение с 18 крепостни, би ахнал от феодалния бит на своя почти съименник Пшонка, как само с една държавна заплата е успял да напълни цяла крепост със скъпоценности. Плюшкин сигурно надзърта с изстинал поглед в кабинета на Пшонка и пресмята плячката. Сред тълпите в президентската резиденция „Межигорие” вероятно се е шмугнало и привидението на Чичиков, който спомняте си беше решил да трупа пари, пазарувайки мъртви души. Там скърцат със зъби и клиентите му Манилов, Собакевич, Коробочка в очакване да дойде и техният ред да заживеят като Янукович. А самият президент, както и главният му прокурор – дим да ги няма!

Казват, че цялата руска литература е излязла от шинела на Гогол. А властта в Украйна сигурно се крие в шинела на Путин.

Преди да се разшават привиденията на Гогол, поредица схеми все от руската… литература разтърсиха Украйна. Пръв бе милиционерският „Война и мир” на Майдана, последваха ги други страхотии, престъпления и наказания по Достоевски. Но каквото и да правят и струват, която и книга да отворят, Украйна накрая ще потъне в прочутото руско безвремие. То няма да е точно по Чехов, а по-скоро по Путин. Като онова край спортните арени в Сочи – вътре здрач и пропаганда с най-великите шедьоври в историята на руската култура, а вън казаците налагат с камшици „Пуси Райът” и вият: „Сега ще ви научим да обичате Родината!”

Звучи като записките на един луд. Като украинската легенда за онова същество от преизподнята, наречено Вий – когото погледне, умира. Няма измъкване от руския шинел. Зловещо е, а би могло да е величествено, а?

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС