Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ще караме ли велосипеди под наем в София безплатно?

Няма ли да бъдат откраднати веднага? Измислено е, няма как

„Т-системс“, водеща компания за подобни услуги в Европа, представи пред медиите обществените велосипеди и системата за ползването им Некстбайк. Снимки: Авторът - Ще караме ли велосипеди под наем в София безплатно?

„Т-системс“, водеща компания за подобни услуги в Европа, представи пред медиите обществените велосипеди и системата за ползването им Некстбайк. Снимки: Авторът

В условията на билети от 1,60 лв. и няколко централни улици, затворени за градския транспорт, най-доброто, което ни остава е велосипедът. Повече велосипедисти означава по-малко трафик и по-малко изгорели газове… Само че първо трябва да си купите велосипед, а после да мислите къде да го оставяте, за да не ви го откраднат, докогато сте в някой магазин за 5 минути. Както и дали има място за него в апартамента ви. Вероятно скоро голяма част от тези грижи ще отпаднат. И който има желание, ще може да се движи из централната част на София на велосипед – доста евтино и при определени условия – безплатно.

Ето как започва всичко: в началото на тази година Столичният общински съвет (СОС) прие предложение за концесия за отдаване под наем на велосипеди и управление на рекламни площи. Според условията, бъдещият концесионер ще трябва да вложи 1,6 млн. лв., с които да оборудва 33 велосипедни станции, разположени в централната част на града – с по 12 велосипеда на всяка или общо 396 колела.

Ралф Калупнер – технически директор на „Т системс“ представи обществените велосипеди Некстбайк пред медиите.

Ралф Калупнер – технически директор на „Т системс“ представи обществените велосипеди Некстбайк пред медиите.

Днес „Т-системс“, водеща компания за подобни услуги в Европа, представи пред медиите обществените велосипеди и системата за ползването им Некстбайк. Представителите на компанията твърдят, че ако получат концесията (кой ще я получи ще стане ясно след 10 юни), могат да бъдат готови с велостанции и да пуснат услугата в действие още тази есен.

Какви ще са цените?

На час – не по-високи от цената на един билет за градския транспорт, който сега е 1,60 лв. Но първите 30 минути – от отключването на велосипеда на една станция до заключването му на друга (или същата) ще бъдат безплатни. Всеки, който разполага с кредитна карта, би могъл да се регистрира безплатно. Или да си свали съответното (безплатно) приложение за смартфон, с което също ще могат да се отключват и ползват колелата.

От иновацията печелят и гражданите, които ще могат да се движат повече.

От иновацията печелят и гражданите, които ще могат да се движат повече.

Установено е от практиката в други градове, които са с размерите на град София и приблизително същия брой население, че придвижването от една точка до друга с велосипед е средно 13 минути. Това означава, че в повечето случаи най-вероятно в 90% от тях гражданите няма да плащат нищо. Няма ограничения на безплатния брой пътувания на ден.

Идеята е, когато имате работа, където и да е в централната част на София, да дойдете с метрото да и да продължите с велосипед, вместо да влизате в центъра с автомобил.

Кой и как печели от това?

Печели Общината, която има интерес да чисти центъра от трафика. Печелят и гражданите, включително и заради увеличената си физическа активност. Компанията също ще печели – от рекламите на велостанциите и използването на рекламните площи върху самите колела.

33 велосипедни станции, разположени в централната част на града - с по 12 велосипеда на всяка или общо 396 колела.

33 велосипедни станции, разположени в централната част на града – с по 12 велосипеда на всяка или общо 396 колела.

Компанията е основана в Лайпциг през 2004 г. и днес осигурява обществени велосипеди в 40 града на Германия и държави като Австрия, Хърватска, Унгария, Латвия, Полша, Турция, Украйна, САЩ, Нова Зеландия… общо 30 хиляди велосипеда в 14 страни, на 4 континента.

Няма ли да бъдат откраднати веднага?

Велосипедите са много удобни за каране, разполагат с предна и задна дискови спирачни, фарове и катинар. Височината на седалката и кормилото се нагласят лесно според ръста. И са направени така, че да затрудняват максимално крадците. Частите им не могат да се ползват за никакви други колела. Снабдени са с GPS и във всеки момент се знае къде са, а ако се задвижат със скорост над 40 км/час – което значи, че вече пътуват скрити в някой багажник – изпращат автоматичен сигнал с местоположението си.

Вижте още: ГРАЖДАНИНЪТ С КОЛЕЛОТО – ГОСПОДАРЯТ НА ЕВРОПА

bike

13340488_10154169656582416_996588494_o

Мобиленното приложение може да служи за отключване на велосипеда или за информация къде са разположени велостанциите.

Мобилното приложение може да служи за отключване на велосипеда или за информация къде са разположени велостанциите.

13383501_10154169663167416_140100568_o

13383559_10154169664902416_496962112_o

Велостанциите работят със слънчева енергия.

13389211_10154169656382416_1611680393_o

    Ралф Калупнер – технически директор на „Т системс“ представи обществените велосипеди Некстбайк пред медиите.

Ралф Калупнер – технически директор на „Т системс“ представи обществените велосипеди Некстбайк пред медиите.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg