Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Всички знаем повече от Джон Сняг

HBO публикува серия снимки от третия епизод на „Троновете” (видео)

Джон Сняг, Кралят на плажа. Снимки: HBO - Всички знаем повече от Джон Сняг

Джон Сняг, Кралят на плажа. Снимки: HBO

Внимание! Текстът разкрива част от съдържанието на третия епизод от седми сезон на „Игра на тронове“!

HBO разпространи снимки от предстоящия трети епизод на „Игра на тронове 7”, наречен „Правосъдието на кралицата”. Заглавието може да се отнася както до Денерис Таргариен, така и до Церсей Ланистър – не знаем дали става дума за преценката на Церсей за „подаръците“ от Юрон, или как Денерис ще съди появата на Джон Сняг. Защото в този епизод най-сетне ще се осъществи срещата, очаквана от феновете от доста време насам. Джон, крал на Севера, пристига на острова Драконов камък, за да преговаря с Денерис, претендентка за Железния трон. И от снимките разбираме, че не остава доволен от разговора с нея – но той така или иначе винаги е някак тревожен.

Малко история

Таргариен, семейството на старите вестероски крале, някога са завладяли континента с помощта на любимото си домашно животно – огнедишащия дракон. По-точно на три дракона. В псевдосредновековния свят на „Троновете” това е все едно да разполагаш с тактическа авиация. С времето обаче драконите са измрели и наследниците на Егон Завоевателя е трябвало да поддържат реда с лукавство и политически интриги, сиреч с игра на тронове.

Началото на поредицата „Песен за огън и лед” от Джордж Р. Р. Мартин и на сериала „Игра на тронове”, взел името на първия том от книгите, се развива близо двайсет години след като Таргариените са свалени от власт и прогонени в изгнание. Последният крал от фамилията, Лудият крал Ерис, е направил грешката да избива членове на влиятелни родове и почти цялата аристокрация във Вестерос се е вдигнала срещу него. Денерис Таргариен, последната оцеляла принцеса от низвергнатата династия, се връща на сцената с три дракона и с радикалната идея да донесе права на обикновения народ.

Дяволчето в очакване на Сняг

Лорд Варис с последни наставления към Денерис преди срещата с Джон Сняг

Сапунена опера

Джон Сняг, не съвсем законният носител на титлата „крал в Севера”, е нещо като Месия. Веднъж вече се е връщал от смъртта, благодарение на молитвите и магиите на жрица на Червения бог (или Повелителя на светлината). Изпълнен е с чувство за мисия – добър боец, вдъхновяващ, но не безпогрешен командир, и неохотен крал, той трябва да спре идващите с дългата зима Бели бродници (нещо като зомбита от снеговете). Странните сезони на Вестерос траят много години (тоест не е ясно какво дефинира понятието „година”, а и астрономията на този фентъзи свят ще да е с интересна концепция) и много рядко, а в най-страшните зими се появяват немъртвите чудовища, които се опитват да унищожат човечеството и да наложат вечно ледено царство. Веднъж вече загиналият и възкръснал Джон е посочен от боговете, за да се опита да спре снежния апокалипсис.

Всички ние знаем повече от Джон Сняг. Все още не е казано категорично в сериала, но са показани достатъчно намеци, че той е син на Лиана Старк и Регар Таргариен. Джон е племенник на кралица Денерис, тя му е леля, но двамата на практика са връстници, родени по време на Войната срещу Лудия крал… Докарайте индийските танцьорки, това е почти Боливуд!

Джон пред Денерис – съюзник или съпруг?

Бъдещето

При сценариите, минали през ръцете на Джордж Р. Р. Мартин, не се знае какво ще стане, защото той има неприятния навик да обрича най-интересните си герои на смърт. Но ако все пак Денерис и/или Джон не загинат, те имат интерес един от друг. И двамата предвождат армии. Знаем (но не и самите те), че са роднини, а старата династия покрай другите си особености има обичая да жени дори братя и сестри. Под крепостта на Денерис има огромно количество „драконово стъкло” (вероятно обсидиан), който е нужен на Джон, за да избива Бели бродници. Огнедишащите дракони също могат да бъдат полезни, тъй като зомбитата се боят от огъня (нали разбирате, сухата плът гори лесно). Така че двамата млади владетели имат какво да си кажат.

Джон Сняг е напрегнат пред Денерис, впрочем – както винаги.

Проблемът с флота

Не е много ясно как Джон се добира до морската база на Денерис: в последния епизод флотът на кралицата беше разпилян от корабите на Юрон Грейджой, маниакалния крал на Железните острови. Всъщност и тук има елемент на сапунена опера, защото армадата на кралицата беше водена от племенници на Юрон, но той не обича роднините си, защото са претенденти за неговия трон. Всъщност образът на Юрон (изпълнен от датския актьор Пилу Асбайк) силно напомня на предводителя Рагнар Лодброк (Травис Фимъл) и корабостроителя Флоки (Густав Скарсгор) от сериала „Викингите”.

„Всичко, което повелителят на светлината докосне, е наше царство.“

Ще остане ли жив Сив червей?

Санса е откровена само в страничните си погледи.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg