Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ще надхитри ли Кан вируса?

Франция е в локдаун, но на Лазурния бряг се готвят за кинофестивала

Режисьорът Спайк Лий позира с наградата на журито в Кан за филма „Черният ку-клукс-клановец“ през 2018 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Ще надхитри ли Кан вируса?

Режисьорът Спайк Лий позира с наградата на журито в Кан за филма „Черният ку-клукс-клановец“ през 2018 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция влиза в трети локдаун, но фестивалът в Кан се готви за изместено лятно издание. Президентът Макрон обяви, че мерките, които бяха въведени в 19 региона на страната, от 3 април ще се прилагат в цяла Франция и ще останат в сила поне четири седмици. Независимо от това дирекцията на фестивала потвърди, че 74-ото издание ще се проведе както бе планирано в периода 6 – 17 юли.

През първите 10 дни ще функционира и огромният филмов пазар Marché du Film. Но преди това през май (иначе обичайното фестивално време) ще се състоят 4 дни онлайн прожекции за професионалисти като подготовка за истинския пазар. Така всички експерти от международния филмов бизнес (продуценти, разпространителски компании, собственици на киносалони, копродуцентски и търговски посредници, телевизионни организации, мениджъри на стрийминг платформи, PR компании, медиини експерти и други подобни професионалисти от голямата аудиовизуална индустрия) ще могат да работят на пълни обороти в жив контакт през броените дни на Лазурния бряг. Тези предварителни прожекции (25 – 28 май) са планирани да запълнят донякъде голямата бизнес-пауза между проведения през февруари голям Европейски филмов пазар в Берлин и закъснелия Кан.

Разумни планове, но само ако вирусът не изиграе отново някоя лоша шега, както миналата година успя да затвори фестивала с „нулево издание“, случвало се досега само два пъти през дълголетния летопис. Първото фестивално издание е открито на 1 септември 1939 г. – печално съвпадение точно с началото на Втората световна война, за да продължи като истинско първо издание чак през септември 1946 г. И второто осуетяване на фестивала е през „горещото лято на 1968“, когато е прекъснат поради общата протестна ситуация в страната и особено острата реакция на тогава младите, но авторитетни режисьори Франсоа Трюфо, Жан-Люк Годар, Клод Бери и много други.

Сега оптимизмът на организаторите се засили и когато забележителният американски режисьор Спайк Лий (1957) потвърди готовността си да оглави отново основното жури, което определя голямата „Златната палма“ в конкурса и „малките палми“ за отличия в различните професии. Миналата година Спайк Лий прие поканата, но не успя да стъпи на Лазурния бряг заради пандемията, която отмени фестивала. Сега всички се надяват през юли да има късмет и да види Кан „на терен“ във Фестивалния дворец, където празникът е истински. Защото всякакви други варианти със задочно (виртуално) онлайн присъствие са нежелан заместител и не оставят добър спомен, а само служебна отметка във фестивалния летопис.

Спайк Лий е безспорно име в съвременното американско кино с респектираща филмография от 96 режисьорски филма (много от тях късометражни) за периода от 1979 до 2020 година. Носител е на „Оскар“ за адаптиран сценарий на ярко впечатляващия филм „Черният ку-клукс-клановец“ (2018) плюс още две номинации (за филм и режисура). Но преди тях има номинации за „Прави каквото трябва“ (1989) и за документалния „4 малки момичета“ (1997). Бил е 6 пъти в официалната програма на Кан от 1986 до 2018 година, когато заслужи Голямата награда на журито именно за „Черният ку-клукс-клановец“. Има още номинации за „Златен глобус“, БАФТА и безброй отличия от Берлин, Чикаго, почетен „Сезар“ във Франция (2003), награди от Сан Себастиан, Венеция и къде ли още не. Присъствието му във Фестивалния дворец на „Кроазет“ е безспорен знак за доверие към журито и ще бележи с висок рейтинг всички присъдени награди.

А за да се случи всичко това, ще очакваме „решението“ на коронавируса, волята на президента Макрон да го овладее и късмета на Кан да го надхитри.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90