Ще обикнем онова, което досега ни се струваше дреболия…

Краткото послание на едно 23-годишно момиче, приписано на папа Франциск, развълнувало цяла Италия и целия свят

Безгрижие на столичната улица „Веслец“ през септември 2019-а на фестивала „КвАРТал“. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков - Ще обикнем онова, което досега ни се струваше дреболия…

Безгрижие на столичната улица „Веслец“ през септември 2019-а на фестивала „КвАРТал“. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Това са думите, които написа 23-годишната Антония Лонардо на 10 март, когато цяла Италия беше поставена под строга карантина. Силата на кратката ѝ молитва е толкова голяма, че в Италия и в целия свят посланието ѝ се разпространи светкавично, приписвано погрешно на папа Франциск. Самата Антония е обяснила в социалните мрежи, че е вдъхновена от молитвата на папата за страната и света.

Въпреки че това не са думи на главата на католическата църква, те заслужават да бъдат прочетени.

„Тази вечер, преди да заспите, помислете си за деня, в който ще се върнем на улицата.

Как ще се прегърнем отново, как ще ни се стори празник да идем заедно на пазар.

Америка за България

Да си представим как ще пием кафе до бара, ще разговаряме, ще се снимаме един до друг.

Как всичко сегашно ще бъде спомен, но самата нормалност ще ни се стори неочакван и прекрасен подарък.

Ще обикнем онова, което досега ни се струваше дреболия. Всяка секунда ще стане драгоценна.

Къпането в морето, слънцето до късно вечер, залезите, виното, смехът.

Colibri april 2017

Отново ще се смеем заедно.

Сила и мъжество.

Скоро ще се видим.“

Антония Лонардо

(Превод: Зорница Христова)

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg