Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ще плащате ли $10 месечно, за да четете медии?

„Епъл“ иска да направи „Нетфликс за новини“. Най-големите американски издания не са съгласни

Очакваният дизайн на новата услуга на „Епъл“. Най-вероятно ще бъде възможно да се четат не само новинарски публикации, но и списания. Снимка: Туитър - Ще плащате ли $10 месечно, за да четете медии?

Очакваният дизайн на новата услуга на „Епъл“. Най-вероятно ще бъде възможно да се четат не само новинарски публикации, но и списания. Снимка: Туитър

Корпорацията „Епъл“ планира стартиране на платена услуга за новини, базирана на съществуващото безплатно приложение „Епъл Нюз“, съобщава „Ройтерс“. Услугата ще бъде достъпна на абонаментен принцип; срещу ежемесечно заплащане ползвателите ще могат да четат неограничено количество материали от различни издания. Американските средства за масова информация вече наричат платформата „Нетфликс за новини“. Както съобщава „Бъзфийд“, тя ще бъде представена на презентация на „Епъл“ на 25 март.

Очаква се абонаментът за новата услуга да е $10 на месец, но това още не е крайна цена. Според източници от „Уолстрийт Джърнъл“, „Епъл“ все още не са постигнали споразумение с издателите, от които се очаква да осигуряват съдържание за услугата. Ръководствата на някои американски медии, включително „Ню Йорк Таймс“, „Вашингтон Пост“ и самият „Уолстрийт Джърнъл“ не са доволни от условията на „Епъл“.

Корпорацията планира да оставя за себе си половината приходи от новата услуга, а другата половина да разпределя между изданията-партньори, осигуряващи съдържанието, в зависимост от това колко време ще им отделят потребителите в приложението, докато четат статиите. Медиите смятат, че това не е справедливо, но от „Епъл“ твърдят, че увеличаването на броя абонати ще бъде гаранция за добра печалба.

Освен това, „Епъл“ не искат да споделят с партньорите си личната информация на потребителите, по-специално техните имейл адреси и информация за банковите им карти. Както отбелязва „Уолстрийт Джърнъл“, тази информация би могла да се използва от медиите за изграждане на собствена абонатна база.

Много издания се опасяват, че новата услуга на „Епъл“ ще „изяде“ тяхната платена аудитория – включително за сметка на много по-ниските цени (например, различните версии на абонамент за „Уолстрийт Джърнъл“ могат да стигнат да $39 на месец).

Още една спорна тема в преговорите е предложението на „Епъл“ за едногодишен договор с изданията. Някои искат да се договорят за по-дългосрочно сътрудничество; други, обратното, опасяват се от дългосрочно обвързване.

Както отбелязва „Уолстрийт Джърнъл“, изданията, с които текат преговори, и сега разпространяват част от своите материали чрез „Епъл Нюз“ — безплатно. Те получават между 70% и 100% от рекламните постъпления, които се продават с техните статии. Освен това „Епъл Нюз“ позволява абонамент за отделно издание. В този случай то получава 70% от стойността на абонамента за първата година и още повече, ако той бъде продължен.

С платената си новинарска услуга изглежда „Епъл“ се опитват да компенсират намалените печалби от продажби на устройства чрез приходи от абонати. В началото на януари компанията за първи път от 16 години прогнозира спад на поръчките на фона на намалените продажби на айфони в Китай. Скоро след това „Епъл“ обяви планове да намали цените на някои модели айфони в чужбина. Компанията не е прибягвала до такава крачка от 12 години, откакто пусна първия модел на своя смартфон.

В близко бъдеще „Епъл“ планират да пуснат и платена услуга за стрийминг на филми. Според някои информации, тя може да се комбинира с новинарската услуга, както и „Епъл Мюзик“. Според „Уолстрийт Джърнъл“, корпорацията иска до 2020 г. да увеличи броя на абонатите на своите устройства от сегашните 360 милиона до 500 милиона.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах