POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ще погребват Ленин (ама друг път)

Московската патриаршия призна мумията за остатък от миналото, за „символ на нещастието, трагедията и крушението на дадените ни от Бога правомощия“

„Не бива да наричаме улици и площади с имена на палачи. Имена на терористи и революционери не бива да бъдат увековечавани в нашите градове. Паметници на тези хора не бива да стоят по нашите площади“, казва руският митрополит Иларион. - Ще погребват Ленин (ама друг път)

„Не бива да наричаме улици и площади с имена на палачи. Имена на терористи и революционери не бива да бъдат увековечавани в нашите градове. Паметници на тези хора не бива да стоят по нашите площади“, казва руският митрополит Иларион.

Според официалния представител на Московската патриаршия митрополит Иларион Волоколамски, мавзолеят на Ленин и мумифицираното тяло на вожда на пролетариата са „остатък от миналото“, но моментът не е подходящ да се безпокои обществото с тази тема. Миналия месец от Руската православна задгранична църква (РПЗЦ) направиха изявление за необходимостта от освобождението на Червения площад от „останките на нейния главен гонител и мъчител през ХХ век“, съобщава Би Би Си. 

Според митрополит Иларион, председател на отдела за външни църковни връзки при Московската патриаршия, решението за изнасянето на тялото на Ленин е трябвало да бъде взето през 1991 г., когато паметникът на Дзержински бе премахнат от едноименния площад.

Но след като тогава не направихме необходимото, сега ще трябва да изчакаме подходящ момент, когато отново ще има обществено съгласия по този въпрос – заяви владиката в интервю за телевизионния канал „Русия-24“. – В момента никой не е заинтересуван от разчоплянето на стари рани, които могат да провокират разцепление. Бих казал, че закъсняхме с това решение с четвърт век.

Въпросът с препогребването на тялото на Ленин отново влезе в руските медии, сред като Архиерейският синод на РПЗЦ призова за освобождаване на населените места от паметници на Ленин, а центъра на Москва от неговото тяло.

Те са символи на нещастието, трагедията и крушението на дадените ни от Бога правомощия. Същото трябва да се направи и с названията на градове, региони, улици, които все още са лишени от историческите им имена“, се посочва в съобщението на Синода.

По-късно депутатът в Държавната Дума от ЛДПР (Либерално демократическата партия на Русия) е внесъл до председателя на Съвета на Федерацията призив за обсъждане на въпроса за демонтаж на култовото съоръжение от Червения площад.

Митрополит Иларион уточни, че въпросът за препогребването на тялото на Ленин „не стои като такъв“ пред Руската църква, въпросът е в нейното отношение към комунистическите идоли:

„Не бива да наричаме улици и площади с имена на палачи. Имена на терористи и революционери не бива да бъдат увековечавани в нашите градове. Паметници на тези хора не бива да стоят по нашите площади. Мумифицираните тела на такива хора не бива да лежат изложени на публичен показ“.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС