Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ще роди ли ябълки изсъхнало дърво в изложба?

Художникът Юлиан Табаков показва своя „Генезис“ в галерии на четири града

Зам.-кметът на София Мирослав Боршош (вляво) и Юлиан Табаков сред инсталацията на художника в Галерия „Райко Алексиев“  - Ще роди ли ябълки изсъхнало дърво в изложба?

Зам.-кметът на София Мирослав Боршош (вляво) и Юлиан Табаков сред инсталацията на художника в Галерия „Райко Алексиев“

Юлиан Табаков изследва корените си с „Генезис“ – необичайна изложба, която се променя спрямо мястото, в което е представена. Негови творби от последните 7 години заемат „флуидни комбинации“ спрямо различните изложбени пространства в Русе, Пловдив и Варна. Визуалният проект с непоказвани до момента негови произведения паралелно ще бъде показан и в София и ще може да се преживее в галерия „Райко Алексиев“ до 17 април.

„Генезис“ е последната част от, и заглавието на едноименен триптих, заедно с „Мигновения“ (2015) и „Портрет на умиращ Титан“ (2021). Експозицията включва обекти, видеоинсталации и елементи от миналите изложби на артиста, но представени по нов и неочакван начин. В София ще бъдат показани и изцяло нови творби, сред които пространствената инсталация „Хоризонт“.

„Изсъхналото дърво е родило ябълка. Невъзможността е превърната в избор – загатва кураторката Мария Василева кодовете в творчеството на Табаков. – Това е капка цвят и най-оптимистичният образ в мрачната вселена на Юлиян Табаков. В нея желанията надскачат даденостите на битието, оглозгват го до кокал и го захвърлят мършаво и празно. Лишаването от земната опора изпразва и нас самите от съдържание. Собствената незадоволеност и безсилие избухват в нараняване на близкия свят – немощна компенсация на личната празнота. Страхът се изражда в агресия, а унищожението върви в двете посоки. Как да сътворим живот, когато не харесваме самите себе си?“

Юлиян Табаков е завършил сценография в Националната художествена академия в София, изящни изкуства в „ENS des Beaux-Arts“ в Париж и „Central Saint Martins College of Art and Design“ в Лондон. След 2002 г. се установява в Швеция и България, осъществява сценографски и костюмографски проекти за театрални и оперни постановки, игрални и документални филми. Илюстрира детски книги и стихосбирки, режисира художествено-документални филми. Има самостоятелни изложби и участия в колективни представяния в България, Швеция, Чехия, САЩ. Сред най-популярните му проекти са „Три сестри“, авторски спектакъл по Чехов, пространствените инсталации „Мигновения“ и „Портрет на умиращ титан“ – серии фотографии и триизмерни обекти. Сред наградите му е призът „Стивън Доханос“ за рисунка, награда „Аскеер“ за костюмография на спектакъла „Идиот 2012“ по Достоевски и „Златен век“ за принос в развитието на българската култура.

Изложбеният цикъл „Генезис“ и отделните негови серии се осъществяват с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Столична Програма Култура и в партньорство със Съюз на българските художници.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС