Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ще събарят ли тютюнев склад зад Кудоглу в Пловдив?

Издадено е „съгласувателно становище“ за укрепване на сградата

През месец август миналата година лумна пожар в склада „Кудоглу“ в Пловдив, обхванал впоследствие и съседните 3 сгради - също бивши тютюневи складове. - Ще събарят ли тютюнев склад зад Кудоглу в Пловдив?

През месец август миналата година лумна пожар в склада „Кудоглу“ в Пловдив, обхванал впоследствие и съседните 3 сгради - също бивши тютюневи складове.

Твърдения, че ще бъде съборен един от тютюневите складове след пожара в Пловдив, разбуни родното Фейсбук общество. През лятото на 2016-а огънят лумна в четири от сградите – частна собственост, но част от групов паметник на културата. Една от тях е прочутият склад „Кудоглу“ на ул. „Одрин“ №8, дарен на Пловдив след смъртта на големия индустриалец Димитър Кудоглу. Но според мълвата в социалните мрежи не за нея, а за друга сграда – на ул. „Г. М. Димитров“, Министерството на културата е издало „съгласувателно становище“ за събарянето й.

След проверка в Министерството на културата се оказа, че останките от фасадата няма да бъдат разрушавани. Напротив – през месец декември 2016-а е издадено становище за укрепване на „съществуващата структура“, съобщи пред „Площад Славейков“ зам.-министърът на културата Боил Банов.

„Не говорим за събаряне, а за укрепване. Все още не е внесен проект от собствениците как ще бъде възстановена тази сграда“, обясни Банов.

Складът зад „Кудоглу“ не е паметник на културата – уточни Боил Банов, – но е част от защитен ансамбъл, така че трябва да бъде възстановена във вида, в който е бил.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg