Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ще събуди ли бунтът човечеството? Юлия Кръстева в СУ

Юлия Кръстева на воден от нея семинар в Университета на Торонто, 1992 г. Снимка от личния архив на проф. Николчина. - Ще събуди ли бунтът човечеството? Юлия Кръстева в СУ

Юлия Кръстева на воден от нея семинар в Университета на Торонто, 1992 г. Снимка от личния архив на проф. Николчина.

Как изглеждат съвременните форми на бунт и ще успеят ли да събудят човечеството, ще коментира проф. Юлия Кръстева в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ на 26 септември от 11 ч.

Най-влиятелната българка в световната наука – в историята на изкуството, на литературата, психологията, философията и киното, съобщи темата на своята лекция в университета чрез личния блог на проф. Миглена Николчина.

Ето какво ни писа Кръстева:

Бунтувам се, следователно сме” (Албер Камю). Или по-скоро: Бунтувам се, следователно сме на път да се появим. Опит светъл и продължителен.

Много се говори за бунт в нашия глобализиран свят. Народни въстания, възмутена младеж, детронирани диктатори, президенти, изпуснали олигархическите си нерви, надежди и свободи, потиснати в затвори, карнавални процеси и кървави бани. Ще успее ли бунтът, наричан в Мрежата „riot”, да събуди цифровото човечество от хипер-свързания му сън? Или е само хитрост на спектакъла, необходима му, за да продължи?

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90