Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ще счупи ли Герхард Рихтер рекорда за най-скъпа картина? 

Възможно е, но не е много вероятно, смята известен експерт

Предишното платно на Герхард Рихтер, което държи рекорда за най-скъпо продадена на търг картина от жив автор – със същото име, Abstraktes Bild. - Ще счупи ли Герхард Рихтер рекорда за най-скъпа картина? 

Предишното платно на Герхард Рихтер, което държи рекорда за най-скъпо продадена на търг картина от жив автор – със същото име, Abstraktes Bild.

Герхард Рихтер наскоро нарече вторичното покачване на цените на своите картини „неразбираемо“. Сега, когато неговото платно Abstraktes Bild от 1990 г. отново излиза на пазара, ще имаме шанс да видим дали цените могат да станат още „по-неразбираеми“ и колко точно, пише „Обзървър“.

Иранските колекционери Ескандар и Фатима Малеки предлагат творбата на „Сотъбис“ за техния вечерен аукцион на 10 февруари. Според прогнозите има вероятност Герхард Рихтер да счупи собствения си рекорд от $44.5 милиона (за друго платно със същото име) – за най-скъпо продадена на търг картина на жив автор.

Герхард Рихтер

Според специализираните издания, семейство Малеки са купили картината, след като тя била изложена в самостоятелна експозиция на 100 творби от личната колекция на художника. Сега, 20 години и много счупени рекорди по-късно, тя бива „освободена“ в наводнения международен арт пазар.

Но нов рекорд за Рихтер, който би бил за него четвърти в последните пет години, съвсем не е сигурен.

Герхард Рихтер Abstraktes Bild, 1990, с предполагаема аукционна стойност $20 – 28.5 милиона. Снимка Sotheby’s

Тод Левин, шеф на „Левин Арт груп“, казва пред „Обзървър“, че предварителната оценка изглежда приемлива, но „пазарът днес не е на същото място, където беше, когато Рихтер постави предишния рекорд на търг в началото на 2015-а”.

Вярно е, че пазарът определено се е поуспокоил оттогава, и вероятно този февруари около Рихтер няма да кръжат толкова акули, коркото миналия. Тод Левин все пак не отрича, че тази абстракция има всичко, което може да ѝ осигури много висока цена.

„Абстрактните картини, които Рихтер прави в края на 80-те и началото на 90-те, вдигат най-често цените си, а много от тези работи вече са собственост на големи институции – заяви Левин. – Така че ако търсите нещо от този период, имайте предвид, че броят на качествените продукти непрекъснато намалява”.

Но след като цените скочиха до крайности, които се струват абсурдни дори на самия художник, колекционерите и търговците, които купуват и препродават в малки срокове, вероятно няма да видят големи възможности този път.

„Картината е много добра – допълва Левин, – но не мога да си представя нормален купувач, който да даде отново толкова пари. Не е много вероятно този рекорд да падне – но не е и невъзможно.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90