Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Ще се глобява ли за „мерси“ след реформата на „Възраждане“?

Партията с проект за Закон за българския език, според който у нас ще имат право да работят само тези, които говорят български

Към Министерство на външните работи да бъде създаден „Български културен институт „Св. св. Кирил и Методий“, който ще се занимава с българския език и култура зад граница, планира в своя проектозакон „Възраждане“. Снимка: Площад Славейков - Ще се глобява ли за „мерси“ след реформата на „Възраждане“?

Към Министерство на външните работи да бъде създаден „Български културен институт „Св. св. Кирил и Методий“, който ще се занимава с българския език и култура зад граница, планира в своя проектозакон „Възраждане“. Снимка: Площад Славейков

Думата „мерси“ ще бъде незаконна, защото може да бъде заменена с „благодаря“. Поне така са предвидили законотворците от „Възраждане“ в проектозакона за българския език, внесен в Народното събрание. В член 15, ал. 3 от проекта е казано изрично:

„Използването на думи и изрази от чужд език, станали съставна част от българския език, е допустимо, когато не могат да се заменят с подходящи думи на български език“.

Очевидно „Възраждане“ са наясно, че да овладееш толкова динамична структура като езика е трудно начинание, затова първата им работа е да въведат нови административни структури, които да се грижат за това. Едната трябва да бъде към Министерство на външните работи – така наречен „Български културен институт „Св. св. Кирил и Методий“. Неговата работа ще бъде да се занимава с българския език и култура зад граница, включително като координира работата в сферата на културата на всички посолства.

По-сериозни функции са предвидени за структурата към Министерски съвет, наречена „Съвет за българския език“. Предлага се в нея да се включат 11 членове – трима от Института по български език към БАН (един от тях е председател на Съвета), трима университетски преподаватели, трима учители и един представител от Съвета за нематериално културно наследство към Министерството на културата. Работата на този Съвет е да „управлява“ езика, тоест – да узакони всички промени в него, като изрично е казано, че трябва да „замени изрази и думи от друг език с равностойни в българския език“. Освен това Съветът ще трябва да реагира на сигнали за нарушения при законово установените норми и да препраща проверките до административните и съдебните власти, за да бъдат налагани санкции на езиково прегрешилите. Веднъж годишно Съветът за български език трябва да се отчита пред Народното събрание.

„Възраждане“ искат българщина и при печатането. Ще се създаде „държавен стандарт за българска форма на кирилица“, който да стане задължителен за печатни медии и издателски къщи. Официална българска кирилица трябва да влезе и в компютрите чрез изработване на близки до духа на закона специални „български“ шрифтове.

Има предвидени и глоби. Съставителите на речници, учебници и помагала, които нарушават Закона за българския език, ще трябва да платят при първо провинение до 1000 лв. за физически лица и до 2000 лв. за юридически лица. При второ провинение глобата се удвоява.

Все пак законът позволява в литературните произведения и журналистиката – и само там! – да се използват „общоприети диалектни думи и изрази“.

Ако бъде приет, законът ще елиминира всяка възможност работно място в България да бъде заето от човек, който не знае български. Това е предвидено като изрично изискване, колкото и да е в противоречие със законодателството на Европейския съюз и отворения пазар за работна ръка. По някакъв начин законотворците си представят, че е възможно освен това всички международни прояви в София, които не са под егидата на МВнР, да се провеждат само на български език евентуално с работен превод на други езици.

В мотивите към законопроекта от „Възраждане“ казват, че това ще струва на държавата максимум 100 хил. лв. годишно – тоест, заплатите на новосъздадения Съвет по български език. А и те щели да се компенсират от наложените глоби.

Но по-интересно, малко опасно за външнополитическите ни отношения и доста невярно всъщност звучи първият абзац от мотивите към закона, който завършва така:

„…навсякъде, където по света се ползва българският език, там е и България“.

Вижте още: СЕЛСКА ЧЕСТ В БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах