Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ще се изпълни ли желанието на Ван Гог?

Мечтата му била да направи някога изложба в кафене

Винсент ван Гог, „Автопортрет“, детайл - Ще се изпълни ли желанието на Ван Гог?

Винсент ван Гог, „Автопортрет“, детайл

Голи стени, дървен стол и дебело бронирано стъкло, инсталирано там, където е бил креватът на Винсент ван Гог. Това е всичко в малката стаичка в пансиона „Раву“, където умира художникът на 29 юли 1890 г. Зад дебелото стъкло се чете надпис: „Дано някога да мога да направя изложба в някое кафене”. Това желание Ван Гог споделя в писмо до брат си Тео на 10 юли, малко преди да си отиде, разказва „Ел Мундо“.

Пансионът „Раву“ е в Овер-сюр-Уаз, идилично селище, което в края на ХІХ век привлича много импресионисти, обезсмъртили живописната долина на Уаз. Ван Гог също наема скромна стая в местния пансион.

Пансионът „Раву“

Пансионът „Раву“ в днешно време

В продължение на 70 дни полските пейзажи вдъхновяват художника да нарисува около 80 платна, между които шедьоврите „Църквата в Овер-сюр-Уаз” и прекрасните житни поля, в които изригващото жълто сякаш предизвиква синьото небе. Близо до църквата, в гробището на селището почиват и неговите останки.

В стая № 5 един ден ще бъде окачена и някоя от картините на Ван Гог, които сега се продават за милиони. Така Доминик-Шарл Янсенс иска да осъществи последното желание на художника. Пансионът, смята основателят на Института „Ван Гог“, е идеалното място, защото именно тук той рисува за последен път.

Стаята на Ван Гог преди...

Стаята на Ван Гог преди…

...и днес.

…днес…

...и на една от неговите картини.

…и на една от неговите картини.

„Мечтата на художника е и моя мечта“, заявява Янсен, твърдейки, че чувства специална връзка с холандския живописец. Когато Янсен е сериозно ранен при пътна катастрофа точно срещу последното жилище на Ван Гог, е на 37 години – на същата възраст в тази стая умира и самият художник. За него това не е просто съвпадение, затова той изоставя добре платената си работа като управител на „Данон“, купува западналия пансион „Раву“, прави му основен ремонт, в който влага 17 милиона евро (18,7 милиона долара).

Превръща партера в ресторант, за да могат туристите да почувстват атмосферата, в която се е хранел Ван Гог. След обновяването на пансиона, в него са забелязани да идват художникът Жан-Жак Семпе, създател на героя в „Малкият Никола”, както и режисьорът Роман Полански.

Ресторантът в пансиона „Раву“

Ресторантът в пансиона „Раву“

Янсен обзавежда стаята на Ван Гог, така както е изглеждала при смъртта му, но никога не я отдава под наем. Бившият директор се превръща в експерт по творчеството му. През 1987 г. основава Института „Ван Гог“ и превръща смъртното му ложе в място за поклонение, посещавано всяка година от хиляди почитатели.
Последното жилище на Ван Гог е отворено за посещения от 1993 г. и оттук са минали досега повече от един милион души. Пансионът се е превърнал в магнит за туристите в областта.

Янсен инсталира бронираното стъкло пред стая № 5 преди 15 години – а площта й е само 7 кв м. По онова време той се надява Музеят „Пушкин“ да му предостави за неопределен период картината „Пейзаж в Овер след дъжда”, но намерението му пропада – по думите му – по вина на френското Министерство на културата.

Винсент ван Гог, „Пейзаж в Овер след дъжд“

Винсент ван Гог, „Пейзаж в Овер след дъжд“

През 2007 г. изниква втора възможност, когато на търг в Ню Йорк е изложено едно от платната с житните поля, оценено на 24 милиона евро. Янсен започва да събира пари, но инициативата му е подета твърде късно. Ако бе успял, почитателите на Ван Гог щяха да имат възможността да съзерцават по всяко време картината чрез уеб камера.

Сега с помощта на Оливие-Рене Вейон, директор на Кинематографския комитет в Париж, Янсен се надява да заснеме филм и вече е назначил за научен директор на своя институт Ютер ван дер Веен, един от най-изтъкнатите специалисти по творчеството на Ван Гог. Вече и разработено www.vangoghsdream.org, уеб приложение, чрез което всеки желаещ може да участва в проекта. Скоро, предрича Янсен, мечтата на Ват Гог ще стаен реалност.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах