Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ще се отрека от Коко Азарян, ако е направил нещо лошо!

Това твърди Албена Колева - негова студентка и дъщеря на Тодор Колев

Крикор Азарян (1934-2009). Снимка: Бистра Бошнакова - Ще се отрека от Коко Азарян, ако е направил нещо лошо!

Крикор Азарян (1934-2009). Снимка: Бистра Бошнакова

„Страшно неморално е да се хвърля кал върху човек като Крикор Азарян в държава, в която така и не се прие Закон за лустрацията, в общество, което така и не разбра кой какъв е! Лошото е, че го правят върху един мъртъв човек“. Това заяви актрисата Албена Колева, дъщеря на Тодор Колев и студентка на Крикор Азарян, в отговор на твърденията в дневника на проф. Васил Стефанов, че режисьорът е бил доносник на Държавна сигурност в Народния театър (Виж в Още по темата)

„С проф. Азарян не съм била близка дотолкова, че да кажа дали е така, както се твърди в текста на проф. Стефанов. По-скоро мога да кажа, че той беше изключителен режисьор и учител, – продължи Колева. – А когато има информация за това, че някой е натопил друг и е направил от живота му голяма каша – тогава нека бъде наказан. Но в случая крадецът вика: „Дръжте крадеца“. Откъде да знам, че проф. Стефанов не е бил ченге или пък Стефан Гецов не е? Кой знае дали те не са били доносници, агенти или пък цензори, които са събаряли добри постановки в театрите?! Дали пък някой от тях не е предал съседа си, който е лежал в Белене заради тях?! Това е много по-сериозно, отколкото някое картонче, което са открили за някого. Аз тогава искам да знам какво е направил моят професор. Възмутена съм!“

„Наскоро пътувах с млади хора, наскоро завършили НАТФИЗ, и се оказа, че те не знаят кой е Черкелов, Кирил Господинов, десетки артисти, които бяха много големи, – каза Колева. – Не знам на какво ги учат сега в Театралната академия… За нас Коко беше велик учител. След него в българската култура остана празнота, която няма кой да запълни – като личност и най-вече като режисьор. За 4 години в Академията той ни научи на неща, които не чувам днес да знаят студентите в НАТФИЗ.

Навремето, когато работеше в Пазарджишкия театър, аз бях дете тогава, но видях, че постановките му предизвикваха фурор. И е неморално да се хвърля частичка кал в някакъв дневник, в който нещо се говори… Не може така.

Ако иска проф. Стефанов да извади досието на Коко Азарян, за да знам какво е правил като ченге. А не само, че е подписал някакво картонче, за да му дадат международен паспорт и да може да излезе в чужбина. Защото такива бяха годините. Тогава аз бях дете и никой не ми е споменавал нищо. Знаете, хората се пазеха да разкажат дори един виц, камо ли да кажат на детето си къде ходят и какво правят.

Ако Коко е направил нещо лошо и дори един човек да е пострадал от негов донос, аз съм готова да се отрека от учителя си! Но да се хвърля кал върху него не е морално! Защото има много по-страшни ченгета, които са затривали цели семейства и за които ние нищо не знаем. Тях проф. Стефанов няма да посмее да цитира в своя дневник, защото го е страх. Страхът ни управлява вече 75 години, страхът и алчността. Ако някой може да ги надмогне, за него мога да кажа, че е голяма личност. Коко беше такава личност, надмогнал дребните страсти.“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах