Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ще строят ли в София нова концертна зала?

София може да се сдобие с нова концертна зала, подобна на Сегерстром Арт център в Коста Меса, Калифорния. - Ще строят ли в София нова концертна зала?

София може да се сдобие с нова концертна зала, подобна на Сегерстром Арт център в Коста Меса, Калифорния.

Ще има ли София нова концертна зала? Това се питат зрителите, зърнали разговора на диригентите Васил Димитров (Младежки оркестър на „Класик ФМ“) и Максим Ешкенази („Фортисимо фест“) във вторник в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Темата очевидно не бе избрана случайно за двамата гости. Димитров и Ешкенази разкриха, че правят опити да инициират изграждането на нова арт институция, която да побира повече зрители от капацитета на Зала „България“ – около 1000 души.

Според диригентите, София се нуждае от нов музикален салон, който да побира 1500 – 2000 зрители. Васил Димитров призна, че вече е обсъждал идеята с главния архитект на София Петър Диков. Той отвърнал че Столична община няма финансовата възможност да се заеме сама с проекта. Гостите в студиото обаче дадоха примери извън България, където са били изградени фантастични зали, субсидирани от частни инвеститори и местната община.

Предстои и добър повод за изграждането на нова концертна зала у нас – през август ще бъде гласувана кандидатурата на София за културна столица на Европа.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90