Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ще се раздели ли БНР с музикантите си?

Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с подкрепа за музикантите от Радиото

Репетиция на Симфоничния оркестър на БНР в Първо студио. Снимка: БНР - Ще се раздели ли БНР с музикантите си?

Репетиция на Симфоничния оркестър на БНР в Първо студио. Снимка: БНР

Още един елитен музикален състав заяви съпричастност с исканията на музикалните състави на БНР – Камерен ансамбъл „Софийски солисти“. В изявлението си те поставят въпроса за управляващия ни „елит“: „Наистина ли не разбират същността на професията професионален музикант?“. Въпросът очевидно е риторичен, а отговорът на държавните ни мъже относно бъдещето на съставите в Радиото най-вероятно ще бъде даден официално днес, 2 май, когато ръководството на БНР ще съобщи на своите музиканти ще се раздели ли с тях.  

„Ние ви подкрепяме във вашите справедливи и аргументирани искания“, заявяват  „Софийски солисти“.

„Не се колебаем в тази подкрепа – посочват „Софийски солисти“. – По-скоро дискутираме унизителната за нацията ни реакция на представителите на т.н. „елит”: наистина ли не разбират същността на професията професионален музикант?

Преди хилядолетия цар Соломон го е казал: „Духовното изобилие води до материално благополучие”. А Стефан Цвайг напомня за европейските ценности: „Европа свършва там, където не слушат класическа музика“.

Изглежда че борбата за просветление трябва да продължи.“

Стачката на оркестрантите и солистите от Радиото срещу недостойното им заплащане предизвика вълна от подкрепа сред колегите и публиката им. Чул музикалния протест под прозорците на Министерския съвет преди седмица, премиерът Бойко Борисов обаче се възмути от твърде високия брой на съставите в Радиото и призова директора на медията сам да се оправя. На извънредно заседание на Комисията по култура и медии пък възникна предложение от Менда Стоянова, председател на Финансовата комисия, съставите да бъдат извадени от структурата на БНР и прехвърлени към Министерството на културата.

Идеята на Стоянова изглежда е получила подкрепата от Вежди Рашидов, председател на Комисията за култура и медии.

„Шест формации за едно Радио, една бюджетна организация – това е доста тежко. За една малка държава от 6 милиона шест формации само в Радиото е силно. Трябва може би да се оптимизира“, каза Рашидов във вторник сутринта по Би Ти Ви.

Вижте още: РАШИДОВ ЗА МУЗИКАНТИТЕ В БНР: НЕ МОЖЕ ДА ДАВАМЕ „НА КАЛПАК ПАРИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ“

Смяната на принципала на музикалните състави предизвиква множество въпроси:

Ако БНР се раздели с музикалните си състави, „облекчението“ дали няма да намали чувствително бюджета на обществената медия?

Имат ли готовност в Радиото да отделят допълнителен бюджет за наемането на същите състави за звукозаписна дейност, регламентирана в Закона за радио и телевизия?

Предвижда ли се нова база и сцена за Симфоничния оркестър, за Народния оркестър, за Биг бенда и за Смесения хор?

Ако не, наемът на бази и зали няма ли да излезе по-скъпо на държавата?

А може би е решено Симфоничният оркестър да бъде обединен със Софийската филхармония, както стана с някои трупи и състави при Реформата в сценичните изкуства през 2010 г.?

Ако е така – това не означава ли просто закриване на Симфоничния оркестър?

Намеренията не са ли същите и за Народния оркестър и евентуалното му обединение с Ансамбъл „Филип Кутев“ или друга съществуваща музикална институция, както и за Смесения хор с Хоровата капела „Светослав Обретенов“?

Търсят се сложни и скъпи решения, които могат да бъдат избегнати, ако просто бъдат увеличени заплатите на музикантите в Радиото. А може би „комбинациите“ имат една-единствена цел: оптимизация? Оптимизация, сиреч ликвидация.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС