Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ще живее ли Старият чинар в Стара Загора?

Жителите на града на липите решават бъдещето на парк „Бедечка“

Старият чинар е оживял 700 години, но сега може край него да се появят блокове и да бъде застрашен. Снимка: Дърво с корени - Ще живее ли Старият чинар в Стара Загора?

Старият чинар е оживял 700 години, но сега може край него да се появят блокове и да бъде застрашен. Снимка: Дърво с корени

Жителите на Стара Загора решават днес на местен референдум бъдещето на парк „Бедечка“. Днес там на над 300 дка зелени площи са разположени редки дървесни видове, включително и Стария чинар, на над 700 години и емблематичен за града. И ако на референдума се реши на мястото на парка да се изгради нов квартал, всички те ще бъдат застрашени.

На вота старозагорци ще отговарят на въпроса:

„Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал „Бедечка“, по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток – бул. „Хан Тервел“, от запад – ул. „Ив. Вазов“, от север – алеята към предприятие „Труд“, и юг – ул. „Христина Морфова“? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк за сметка на бюджета или активи на община Стара Загора“.

Запазването на парка, какъвто е в момента, ще стане, ако местните гласуват с „не“. Цената, която градът ще трябва да плати, за да отчужди частни имоти и за да се поддържат зелените площи може да надхвърли 50 милиона лева.

Сагата с „Бедечка“ започва през 2003 г., когато части от него са отредени за застрояване. Въпреки че планът би задължил собствениците, които строят, да предоставят една четвърт от земята си за оформяне на зелени и паркови площи, природозащитниците се опасяват, че това може да остане и само на хартия.

Сагата с „Бедечка“ започва през 2003 г., когато части от него са отредени за застрояване. Снимка: БГНЕС

Допълнително усложнение се създава и от твърдението на собствениците, че тези площи никога не са били парк по закон, въпреки че в Стара Загора са свикнали да го наричат така, пише „Клуб Z“.

Някои политици (местните структури на „Движение България на гражданите“ и „Реформаторски блок“) пък настояват, че референдумът трябва да бъде отменен, тъй като противоречи на закона – не би трябвало гражданите да решават въпроси на общинския съвет.

За да се приеме решение, във вота трябва да участват 40% от избирателите, т.е. най-малко 60 хиляди души.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg