Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Щедростта на Ян Фабър към българската публика

След изложбата „Не може да се избяга от изкуството“, артистът се завръща у нас с постановка на танцов спектакъл

Първата си изложба Ян Фабър в България откри в края на март тази година. Сега пристига отново - за да представи свой спектакъл. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Щедростта на Ян Фабър към българската публика

Първата си изложба Ян Фабър в България откри в края на март тази година. Сега пристига отново - за да представи свой спектакъл. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Малко повече от месец след края на изложбата си „Не може да се избяга от изкуството“ в САМСИ, Ян Фабър се завръща в София – този път като постановчик. На 6 юни в Сатиричния театър ще посрещне неговия спектакъл „Щедростта на Тавита“, в рамките на 13-ото издание на фестивала „Световен театър в София“ (2 – 13 юни).

Фабър пристига у нас заедно с италианския танцьор Матео Седда, който ще влезе в ролята на Тавита – библейска жена, известна със своята щедрост, защото шиела дрехи за бедните. Според светите текстове тя умира от неизвестна болест, но апостол Петър я възкресява. Спектакълът е част от поредица моноспектакли, които Фабър създава за избрани от него изпълнители. Мултидисциплинарният артист ги нарича „воини на красотата“  – защото „във всеки от тях разкрива някакво тяхно изключително качество“.

Матео Седда в образа на библейската жена Тавита. Снимка: Марсел Ленартс

На сцената Седда ще излезе с позлатени устни и ще танцува сред инсталация от множество висящи цветни нишки. От върха им се спускат игли за шиене, препратка към историята на Тавита.

Гастролът на представлението е договорен по време на изложбата на Фабър в САМСИ.

Америка за България

През последните 30 години Ян Фабър се утвърждава като един от най-значимите артисти на съвремието. Той работи в сферата на театъра, танца, визуалните изкуства и пърформанса – всяка негова творба разширява границите на изкуството. Той е единственият съвременен артист със самостоятелна изложба в Лувъра, а сценичните му творби са представяни на Венецианското биенале, на театралния фестивал в Авиньон, в Белград и на международния фестивал „Импулстанц“.

Световен театър в София

Фестивалът „Световен театър в София“ бе открит на 2 юни с „Макбет“ на сцената на Младежкия театър. Постановката бе на Алесандро Серра, продуцирана от „Театроперсона“ на „Театро Сардиния“.

Младежкият театър ще посрещне и още една постановка в рамките на фестивала – втора „Чайка“ за софийската сцена в рамките на настоящия театрален сезон. На 16 юни в Театър „Азарян“ излита „Чайка“-та на Иван Добчев, няколко дни по-рано, на 13 юни, публиката ще може да гледа Чеховата пиеса и в прочита на обещаващата млада македонска режисьорка Нина Николич. В нейната версия ролята на Нина Заречная е поверена на Дария Ризова, позната на софийските зрители от спектакъла „Тартюф“ на Галин Стоев.

По-съвременни форми на театър предлагат двата спектакъла „Хуманоптер(11 юни) на Клеман Дазен и „Глухарче(12 юни) на гръцкото танцово дуо Ханес Ланголф и Ермира Горо. Техен домакин ще бъде Театър „Азарян“. „Хуманоптер“ е иновативна форма на театър, съчетаваща съвременно танцово изкуство и жонгльорство. „Глухарче“ е популярен спектакъл в Гърция и първи съвместен проект на Ланголф и Горо, колеги в популярната британска танцова компания „DV8 Physical Theatre“.

„Онегин“, спектакъла на Тимофей Кулябин, носител на „Златна маска“ в Русия, за жалост няма да гледаме на живо – може да го видим единствено в прожекция на 8 юни в Дома на киното от 19 ч. С този текст на Пушкин изгрява звездата на Кулябин като режисьор. Миналата година, отново в рамките на „Световен театър в София“, публиката гледа неговите „Три сестри“ по Чехов.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3