Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Щедростта на Ян Фабър към българската публика

След изложбата „Не може да се избяга от изкуството“, артистът се завръща у нас с постановка на танцов спектакъл

Първата си изложба Ян Фабър в България откри в края на март тази година. Сега пристига отново - за да представи свой спектакъл. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Щедростта на Ян Фабър към българската публика

Първата си изложба Ян Фабър в България откри в края на март тази година. Сега пристига отново - за да представи свой спектакъл. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Малко повече от месец след края на изложбата си „Не може да се избяга от изкуството“ в САМСИ, Ян Фабър се завръща в София – този път като постановчик. На 6 юни в Сатиричния театър ще посрещне неговия спектакъл „Щедростта на Тавита“, в рамките на 13-ото издание на фестивала „Световен театър в София“ (2 – 13 юни).

Фабър пристига у нас заедно с италианския танцьор Матео Седда, който ще влезе в ролята на Тавита – библейска жена, известна със своята щедрост, защото шиела дрехи за бедните. Според светите текстове тя умира от неизвестна болест, но апостол Петър я възкресява. Спектакълът е част от поредица моноспектакли, които Фабър създава за избрани от него изпълнители. Мултидисциплинарният артист ги нарича „воини на красотата“  – защото „във всеки от тях разкрива някакво тяхно изключително качество“.

Матео Седда в образа на библейската жена Тавита. Снимка: Марсел Ленартс

На сцената Седда ще излезе с позлатени устни и ще танцува сред инсталация от множество висящи цветни нишки. От върха им се спускат игли за шиене, препратка към историята на Тавита.

Гастролът на представлението е договорен по време на изложбата на Фабър в САМСИ.

През последните 30 години Ян Фабър се утвърждава като един от най-значимите артисти на съвремието. Той работи в сферата на театъра, танца, визуалните изкуства и пърформанса – всяка негова творба разширява границите на изкуството. Той е единственият съвременен артист със самостоятелна изложба в Лувъра, а сценичните му творби са представяни на Венецианското биенале, на театралния фестивал в Авиньон, в Белград и на международния фестивал „Импулстанц“.

Световен театър в София

Фестивалът „Световен театър в София“ бе открит на 2 юни с „Макбет“ на сцената на Младежкия театър. Постановката бе на Алесандро Серра, продуцирана от „Театроперсона“ на „Театро Сардиния“.

Младежкият театър ще посрещне и още една постановка в рамките на фестивала – втора „Чайка“ за софийската сцена в рамките на настоящия театрален сезон. На 16 юни в Театър „Азарян“ излита „Чайка“-та на Иван Добчев, няколко дни по-рано, на 13 юни, публиката ще може да гледа Чеховата пиеса и в прочита на обещаващата млада македонска режисьорка Нина Николич. В нейната версия ролята на Нина Заречная е поверена на Дария Ризова, позната на софийските зрители от спектакъла „Тартюф“ на Галин Стоев.

По-съвременни форми на театър предлагат двата спектакъла „Хуманоптер(11 юни) на Клеман Дазен и „Глухарче(12 юни) на гръцкото танцово дуо Ханес Ланголф и Ермира Горо. Техен домакин ще бъде Театър „Азарян“. „Хуманоптер“ е иновативна форма на театър, съчетаваща съвременно танцово изкуство и жонгльорство. „Глухарче“ е популярен спектакъл в Гърция и първи съвместен проект на Ланголф и Горо, колеги в популярната британска танцова компания „DV8 Physical Theatre“.

„Онегин“, спектакъла на Тимофей Кулябин, носител на „Златна маска“ в Русия, за жалост няма да гледаме на живо – може да го видим единствено в прожекция на 8 юни в Дома на киното от 19 ч. С този текст на Пушкин изгрява звездата на Кулябин като режисьор. Миналата година, отново в рамките на „Световен театър в София“, публиката гледа неговите „Три сестри“ по Чехов.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС