Щетите от COVID-19: до 70% по-малко продадени книги в извънредната ситуация

1/3 по-малко заглавия ще бъдат издадени тази година, специалисти в книгоиздаването губят работата си

Снимка: Площад Славейков - Щетите от COVID-19: до 70% по-малко продадени книги в извънредната ситуация

Снимка: Площад Славейков

Между 50 и 70 процента е спадът на продажбите на книги за периода март – май 2020 година, показва проучване, проведено от браншовата организация Асоциация „Българска книга” сред книгоиздатели и книготърговци.

В края на май Асоциация „Българска книга” проведе анкета сред своите членове, за да установи и конкретизира щетите върху книгоиздателския бранш в условията на епидемията на COVID-19. Така станаха ясни основни проблеми в сектора, предизвикани или засилени от извънредните мерки.

Продадени са между 50% и 70% по-малко книги в сравнение със същия период за 2019 г., показва проведената анкета. Трийсет процента от анкетираните не отчитат ръст в онлайн продажбите. Издателите и книготърговците, които имат растеж в продажбите на книги в интернет, отбелязват, че той съвсем не е достатъчен да компенсира общия спад. Според над 40% от респондентите в анкетата ключовата причина за спада в продажбите е затварянето на книжарниците и на печатниците, преустановили дейност за над 30 дни. В допълнение, 60% от участниците в проучването посочват, че са имали просрочени плащания със съответните контрагенти.

Шейсет процента от издателите са отложили планирани нови заглавия и допечатки, които оформят около една трета от общо планираните за издаване книги през тази година. Това застрашава сектора в дългосрочен план.

Фантастико

Половината анкетирани са потвърдили, че са освободили служители заради намалелите приходи и ограничаването на работата. Намалели са и ангажиментите за професионалистите от свободните професии – преводачи, редактори, коректори, дизайнери, илюстратори, художници, рецензенти.

В анкетата, проведена от Асоциация „Българска книга”, са участвали 83 респондента, от които 80,5% издатели, 15,9% издатели и книготърговци и 3,7% книгоразпространители. Резултатите бяха изпратени в писмо до министъра на културата г-н Боил Банов, заедно с предложение за изготвяне на пакет от мерки за подпомагане на книжния бранш в страната.

Предложените мерки включват трайно намаляване на ДДС за книгите, но и намалена ставка за доставката на услуги по отпечатването на книги; въвеждане на механизми за институционално финансиране на библиотечните фондове, което би могло да бъде постигнато чрез приемане на Стандарта за библиотеките; разработване на механизъм за специална финансова подкрепа на книжарниците в малките населени места.

В писмото Асоциация „Българска книга” подчертава, че подкрепя предложенията на Европейската федерация на книгоиздателите и на Федерацията на европейските и международните книготърговци, които бяха изпратени до европейските министри на културата и еврокомисаря Мария Габриел, за въвеждане на книжни ваучери, с които читателите да могат да закупуват книги в книжарниците, и програми за финансиране обогатяването на книжните фондове на обществените институции.

Вижте още: КНИГИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ СТОКИ ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ ЗА УПРАВЛЯВАЩИТЕ

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах