Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Щетите от COVID-19: до 70% по-малко продадени книги в извънредната ситуация

1/3 по-малко заглавия ще бъдат издадени тази година, специалисти в книгоиздаването губят работата си

Снимка: Площад Славейков - Щетите от COVID-19: до 70% по-малко продадени книги в извънредната ситуация

Снимка: Площад Славейков

Между 50 и 70 процента е спадът на продажбите на книги за периода март – май 2020 година, показва проучване, проведено от браншовата организация Асоциация „Българска книга” сред книгоиздатели и книготърговци.

В края на май Асоциация „Българска книга” проведе анкета сред своите членове, за да установи и конкретизира щетите върху книгоиздателския бранш в условията на епидемията на COVID-19. Така станаха ясни основни проблеми в сектора, предизвикани или засилени от извънредните мерки.

Продадени са между 50% и 70% по-малко книги в сравнение със същия период за 2019 г., показва проведената анкета. Трийсет процента от анкетираните не отчитат ръст в онлайн продажбите. Издателите и книготърговците, които имат растеж в продажбите на книги в интернет, отбелязват, че той съвсем не е достатъчен да компенсира общия спад. Според над 40% от респондентите в анкетата ключовата причина за спада в продажбите е затварянето на книжарниците и на печатниците, преустановили дейност за над 30 дни. В допълнение, 60% от участниците в проучването посочват, че са имали просрочени плащания със съответните контрагенти.

Шейсет процента от издателите са отложили планирани нови заглавия и допечатки, които оформят около една трета от общо планираните за издаване книги през тази година. Това застрашава сектора в дългосрочен план.

Половината анкетирани са потвърдили, че са освободили служители заради намалелите приходи и ограничаването на работата. Намалели са и ангажиментите за професионалистите от свободните професии – преводачи, редактори, коректори, дизайнери, илюстратори, художници, рецензенти.

В анкетата, проведена от Асоциация „Българска книга”, са участвали 83 респондента, от които 80,5% издатели, 15,9% издатели и книготърговци и 3,7% книгоразпространители. Резултатите бяха изпратени в писмо до министъра на културата г-н Боил Банов, заедно с предложение за изготвяне на пакет от мерки за подпомагане на книжния бранш в страната.

Предложените мерки включват трайно намаляване на ДДС за книгите, но и намалена ставка за доставката на услуги по отпечатването на книги; въвеждане на механизми за институционално финансиране на библиотечните фондове, което би могло да бъде постигнато чрез приемане на Стандарта за библиотеките; разработване на механизъм за специална финансова подкрепа на книжарниците в малките населени места.

В писмото Асоциация „Българска книга” подчертава, че подкрепя предложенията на Европейската федерация на книгоиздателите и на Федерацията на европейските и международните книготърговци, които бяха изпратени до европейските министри на културата и еврокомисаря Мария Габриел, за въвеждане на книжни ваучери, с които читателите да могат да закупуват книги в книжарниците, и програми за финансиране обогатяването на книжните фондове на обществените институции.

Вижте още: КНИГИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ СТОКИ ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ ЗА УПРАВЛЯВАЩИТЕ

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах