Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Щетите от наводненията във Венеция – 1 млрд. евро

Италианското правителство е отпуснало засега 20 млн. евро

Кметът на Венеция смята, че италианското правителство трябва да отпусне 1 млрд. евро за възстановяването на града. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Щетите от наводненията във Венеция – 1 млрд. евро

Кметът на Венеция смята, че италианското правителство трябва да отпусне 1 млрд. евро за възстановяването на града. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите на Венеция оцениха щетите от наводненията в града на един милиард евро. Кметът Луиджи Бруняро бе принуден да затвори площад „Сан Марко“, най-популярното място за туристите – поради поредното покачване на нивото на водата до 1,54 м, съобщава „Дойче Веле“. 

На 14 ноември правителството обяви извънредно положение в Града на каналите. Два дни по-рано бе една от най-тежките нощи за Венеция, когато нивото на водата в най-ниските части на града достигна 1,87 м над морското равнище – второто най-голямо наводнение след 1966 г. насам. Високата вода, както италианците наричат наводненията вследствие на бурни дъждове и ветрове, отнеха живота на двама души. Над една трета от туристите са се отказали от предварително планираните си пътувания до италианския град.

Правителството обяви, че вече е отпуснало 20 милиона евро за първоначални действия срещу бедствието. Щетите обаче възлизат на много повече, смята Бруняро – пострадали са базиликата „Сан Марко“, унищожени са редица магазини, църкви и монументи.

Вижте още: ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ ЗАРАДИ ВИСОКИТЕ ВОДИ (СНИМКИ)

НАВОДНЕНИЕТО ВЪВ ВЕНЕЦИЯ ЗАТВОРИ ПРЕЖДЕВРЕМЕННО БИЕНАЛЕТО

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90