POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Що е то „аджума“ и има ли го в България?

Корейският термин е свързан с определена култура на поведение, белези от която могат да бъдат открити и у нас .

Протестиращ и българска аджума влязоха в остро пререкание на Орлов мост. Снимка: Стопкадър/Нова  - Що е то „аджума“ и има ли го в България?

Протестиращ и българска аджума влязоха в остро пререкание на Орлов мост. Снимка: Стопкадър/Нова

Поколенията от прастари времена влизат в конфликт помежду си и трудно се разбират. Виждаме отраженията на този сблъсък в почти всички сфери на живота, но особено отчетливо той се проявява в публичните обществени отношения.

Тази сутрин, 31 юли, на блокирания Орлов мост влязоха в директна физическа конфронтация отново две различни поколения – възрастна жена и млад протестиращ. Без да влизам в разследване кой кого е предизвикал и на чия страна е правдата, по-скоро ще ви разкажа за фигурата на „аджума“.

Това е термин от Корея. Буквално означава „омъжена жена“, но се използва само по отношение на жени, превалили средната възраст. Аджума в Корея е особено явление, което оставя неизличимо впечатление у всички, посетили азиатската държава.

Типичната аджума е над 45 години, облечена много характерно – ярко сако в малинов или червен цвят, черни панталони и задължително удобни плоски обувки, най-често мокасини. Козирка на челото защитава лицето ѝ от слънцето – корейките изключително много държат на бялата кожа, а аджумите са не по-малко суетни. Държащата на себе си аджума обичайно е ондулирана и късо подстригана.

Тези жени, които вече са отгледали децата си, обикновено вече имат снахи, поели къщната работа и грижата за дома, са навсякъде по улиците на градовете. Движат се на групи, почти еднакви, като близначки, дори с еднакво червило, разказват свидетели. Те водят активен живот – ходят на сауна, на шопинг, много често – на екскурзия в планините.

Но най-важното е, че се ползват с изключителното уважение и послушание от страна на абсолютно всички други социални групи в Корея. Корейците са вежливи и тактични хора, но аджума има особен статут – тя може да прави забележки когато и на когото си поиска. Типичната аджума може да спре непознато момиче на улицата и да му направи забележка, че е дебело и трябва да отслабне. В препълнен автобус аджума задължително избира някой младеж и му нарежда да стане, за да ѝ направи място. Може да ви се скара, че ядете твърде шумно и ѝ пречите да се наслаждава на тишината. Може да разбута опашката пред магазина или в метрото с лакти, за да се качи първа. И всички отстъпват без уговорки, често дори се извиняват, че са попречили на напористата аджума. Същевременно, ако реши, че ви е твърде неудобно, тежко или топло, тя ще направи по своя инициатива нещо, за да ви помогне.

Аджума е централна фигура в корейското общество, законодателна и изпълнителна власт в низините. Бойна, делова, с активна позиция, заобиколена от близначки-аджуми, тя винаги е на страната на справедливостта и реда. И е навсякъде.

В Корея дори има вицове за аджума. Например: Ако в метрото в Сеул в час пик се освободи място и близо до него са Батман, Супермен и аджума, кой ще го заеме? Разбира се, аджума!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg